Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
28 apr 2009 Nieuws

Zzp'ers heeft ernstig pensioenprobleem

Volgens pensioendeskundigen heeft de meerderheid van de naar schatting 700.000 Nederlandse zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in het geheel geen aanvullende pensioenvoorziening of een heel slechte.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 ‘Veel zzp'ers komen als ze ophouden met werken in problemen, omdat ze alleen van een AOW-uitkering moeten rondkomen', zegt Maarten Post, bestuurder van CNV Zelfstandigen. Ook Fieke van der Lecq, bijzonder hoogleraar pensioenmarkten aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, voorziet grote problemen omdat veel zzp'ers hun pensioen niet of onvoldoende geregeld hebben. ,,Maar lang niet alle zzp'ers ervaren het zelf ook als een probleem', relativeert ze.

Volgens Van der Lecq wordt het hoog tijd dat er oplossingen komen voor de pensioenvoorziening van zzp'ers. Want steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als zelfstandige, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vorig jaar schreef 89 procent van alle 107.400 startende ondernemers zich in als zzp'er.
 
Het probleem is dat zzp'ers werknemer en werkgever tegelijk zijn. Ze kunnen daarom niet deelnemen in de klassieke pensioenfondsen. Het alternatief is een dure particuliere pensioenverzekering. ,,De kosten daarvan zijn veel hoger, terwijl de opbrengst veel minder zeker is dan bij een normaal pensioenfonds', weet Van der Lecq.
 
Zij en haar collega-onderzoeker Alwin Oerlemans pleiten voor een aanpassing van de wetgeving, zodat ook zzp'ers eigen, collectieve pensioenfondsen kunnen oprichten. Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) steunt dat idee. Tegelijkertijd kunnen ook de verzekeraars bijdragen aan betere pensioenalternatieven voor zzp'ers. Van der Lecq: 'De meeste verzekeraars hebben vrij simpele producten, zoals lijfrentepolissen. Die zijn weinig flexibel en voor veel zzp'ers te duur. Innovatie van de verzekeraars is broodnodig, want zzp'ers hebben nu geen passende keuzemogelijkheden.'
 
Bron: Kluwer, 27-04-2009

Uw mening

 
Berend Tooms
29 apr 2009
Hoeveel zzp-ers kunnen zich pensioen permiteren. Mijn ervaring is het dat het vaak vanuit een ideaalbeeld of noodzaak begonnen is en dat het jaren duurt voordat er enige ruimte is om aan verzekeringen te denken, laat staan aan een stukje pensioenreservering. Vaak komt het er helemaal niet van.
 
Margot Barel
28 apr 2009
Mijn werk bestaat voor het grootste gedeelte uit het adviseren bij een ontslagsituatie. Veel 50 ers willen als ZZP starten. Vaak adviseer ik ze om wanneer ze een aanvulling van hun pensioeninkomen willen gewoon in box 3 te sparen. Deze spaarders blijven daarom ook uit beeld.
 
Theo van Geel
28 apr 2009
Vreemd dat ik deze week nog een bericht heb gelezen dat verzekeraars goedkoper zijn dan pensioenfondsen.
Probleem is denk ik dat de zzp-er pas op wat latere leeftijd aan pensioen gaat denken. En bij pensioenfondsen wordt gewerkt met inkomensafhankelijke en geen leeftijdsafhankelijke premies. Dus betalen jongere deelnemers relatief te veel en oudere te weinig. Willen we dat dan?
En de steun van Mei Li Vos is te verwachten. Die gaat het liefst morgen nog kolchozen oprichten.
en die laatste opmerking van Van der Lecq is helemaal te belachelijk voor woorden. Lijfrente is vele malen flexibeler dan pensioen, geachte deskundige.
Misschien willen zzp-ers die betutteling wel helemaal niet. Maar dat kunnen jullie je waarschijnlijk niet voorstellen.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 apr 2009

Laatst gewijzigd

28 apr 2009

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.