MijnFintool

Nieuws

Geen Europese financiële toezichthouder

De Europese Commissie zet liever in op het versterken van de nationale toezichthouders dan dat het een overkoepelende Europese toezichthouder voor de financiële markt wil creëren.

Het Verbond van Verzekeraars is hier blij mee, evenals met de keuze van de Europese Commissie onder leiding van de Fransman De Larosiere voor een onverkorte en volledige toepassing van het Solvency II-regime . “De Larosière legt terecht de nadruk op de noodzaak voor een beter grensoverschrijdend toezicht. Hierbij hoort onverkorte en volledige toepassing van het Solvency II-regime, inclusief groepssteun. Het Verbond heeft hier altijd voor gepleit. Solvency II baseert het toezicht meer op ‘blootstelling aan risico’s’ en biedt daarom meer zekerheden en een intelligenter systeem dan het oude regime. Ook is het Solvency II-voorstel beter geschikt om toezicht te houden op groepen die in meerdere landen opereren.

 
De Larosière beveelt verder aan om zowel de nationale als de Europese toezichthouders te versterken om daarmee de kwaliteit van het toezicht op financiële instellingen te verbeteren. De aanbevelingen die het Verbond van Verzekeraars vorige maand deed op basis van een analyse van de Boston Consulting Group (*) sluiten daar nauw bij aan.
Om de samenwerking tussen nationale toezichthouders beter te kunnen laten verlopen, zou er eventueel wel een Europese instantie kunnen worden opgericht die een bemiddelende rol gaat spelen. Zo’n instantie kan bijvoorbeeld een beslissing forceren als nationale toezichthouders in het bank- en verzekeringswezen elkaar in de haren gaan vliegen.”
 
Het Verbond herkent zich in de nadruk die de commissie heeft gelegd op risicomanagement en het tijdig onderkennen van ‘bubbles’ in de financiële sector. Om toekomstige crises te voorkomen of in ieder geval de impact daarvan te beperken, is het van groot belang dat er meer aandacht wordt besteed aan sectoren in de financiële dienstverlening die onstuimig groeien en sterk renderen. Volgens het Verbond kan dat erop wijzen dat de risico’s onvoldoende worden onderkend.
 
Bron: Verzekeraars, 27-02-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 feb 2009

Laatst gewijzigd

27 feb 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1