Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 jan 2009 Nieuws

“Hypotheekrente melkkoe voor banken”

Minister Bos van Financiën moet regels opstellen om te voorkomen dat banken nog langer het voordeel van renteverlagingen van de ECB in hun eigen zak stoppen. Dat schrijft de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek waaruit blijkt dat de gemiddelde opslag op de variabele hypotheekrente van een tophypotheek in vijf maanden tijd is verdubbeld.

  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Minister Bos van Financiën moet regels opstellen om te voorkomen dat banken nog langer het voordeel van renteverlagingen van de ECB in hun eigen zak stoppen. Dat schrijft de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek waaruit blijkt dat de gemiddelde opslag op de variabele hypotheekrente van een tophypotheek in vijf maanden tijd is verdubbeld.

 
In augustus 2008 bedroeg de gemiddelde opslag boven op de rente op de geldmarkt (de eenmaands Euriborrente) 1,4%-punt, in november 2008 2,3%-punt en op 20 januari 2009 2,8%-punt. Terwijl de rente van de Europese Centrale Bank in diezelfde periode is gedaald van 4,5% naar 2%. Banken verdienen dus fors op hypotheken en consumenten moeten daar de rekening voor betalen. “Een aantal banken kiest ervoor de bestaande klanten uit te melken”, aldus de bond.
 
“Opmerkelijk is dat ook de marges bij hypotheken die met Nationale Hypotheek Garantie worden verstrekt zijn verdubbeld, terwijl banken daar geen enkel risico lopen. De gemiddelde marge is opgelopen van 1%-punt op 7 augustus 2008 tot 2,3%-punt op 20 januari 2009. Daarnaast valt op dat de onderlinge verschillen in variabele hypotheekrente erg groot zijn. Iemand met een tophypotheek met variabele rente bij Fortis Bank betaalt 2,7%-punt meer rente dan bij de Postbank (ING). Voor een hypotheek van €200.000,- is dat een verschil van €450 in de maandlasten.”
 
De bond riep de banken al eerder op het rentevoordeel volledig door te geven aan consumenten omdat de renteverlagingen van de ECB bedoeld zijn om de economische groei te stimuleren en niet om de bank te spekken. Blijkbaar zijn er wettelijke regels nodig voordat banken tot actie over gaan.
 
RTLZ
Naar aanleiding van het onderzoek werpt de commerciële omroep RTLZ zich momenteel ook op als consumentenorganisatie. RTLZ roept consumenten die naar hun gevoel teveel betalen voor hun hypotheek op dit te laten weten aan de omroep. “Betaalt u ook teveel voor uw hypotheek? Mail ons nu! RTL Z komt voor u op! We gaan proberen de korte en lange rente op korte termijn naar beneden te krijgen.”
 
Bron: Consumentenbond, 30-01-2009

Uw mening

 
Edwin Klaver
30 jan 2009
Wettelijke regels hebben banken niet nodig, die zijn immers transparant,vakbekwaam en integer.....en hebben BOS als baas !!!

Volgens mij is het de schuld van de tussen-persoon .
Die zijn pervers en snappen hier niets van ! !
 
Bram Verwijs
30 jan 2009
Als de hypotheekadviseurs leningen offreren/afsluiten tegen de laagste rente, dan moet m.i. als gevolg van de wet van vraag en aanbod automatisch de rente bij de duurste aanbieders dalen, zodat het grote verschil in rente wordt teruggebracht tot een minimum. Wie leent er geld bij een dure aanbieder terwijl dat ook bij een goedkopere aanbieder kan? Of is het zo dat we niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden moeten kijken?
 
Theo van Geel
30 jan 2009
De risicobeoordeling is voor de banken ook aanzienlijk groter. Een half jaar geleden ging nog bijna niemand er van uit dat er op grote schaal ontslagen zouden vallen. Nu wel. Een half jaar geleden ging nog niemand er van uit dat de huizenprijzen wel eens flink zouden kunnen dalen. Nu wel.
Bij een hoger risico hoort een hogere vergoeding.
Een overlijdensverzekering is voor iemand met een aandoening ook duurder dan voor een gezond iemand. Groter risico.
Of de verschillen zo groot moeten zijn kan ik niet beoordelen.
|De consumentenbond ook niet. Die roepen ook maar wat. Alle mogelijkheden aangrijpen om in het nieuws te komen is tegenwoordig het credo.
 
M.J.H. Verhalle
30 jan 2009
Banken en verzekeraars......het zijn je vrienden niet
 
Jeroen van Goor
30 jan 2009
Als het de mensen goed uitkomt is betutteling door de overheid ineens een goede zaak?!Ik ben benieuwd wanneer de consumentenbond zich bezig gaat houden met de winstmarges op autobanden of aarbeienjam (met te weinig aardbeien).
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jan 2009

Laatst gewijzigd

30 jan 2009

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.