Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 jan 2009 Nieuws

Huizenkoper wacht op prijsdaling

Kopers zien kansen in de huidige woningmarkt. Dat blijkt uit de VBO Woonindex die het vierde kwartaal tegen alle verwachtingen in een stijging vertoont van 4,7%. Met een verruiming van het huizenaanbod, een lichte prijsdaling en een toenemende transactietijd, zien kopers hun onderhandelingspositie sterk verbeteren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Maar liefst 72% van de kopers geeft aan dat kopers het in de huidige woningmarkt voor het zeggen hebben. Er is sprake van een duidelijke kopersmarkt. Toch houden huizenkopers pas op de plaats als het gaat om een aankoop. Bijna 40% van de kopers stelt een aankoopbeslissing uit omdat men speculeert over een verdere prijsdaling. Dat de op de reële economie overgeslagen kredietcrisis het koopproces danig verstoort, blijkt uit het feit dat bijna 83% van de woonconsumenten de huidige economie een rol laat spelen in de beslissing al of niet een woningaankoop te doen. Bij 39% speelt dit zelfs een beslissende rol.

 

De stemming onder verkopers is somber. Ruim 42% wil liever nog een jaar wachten met verkoop. Zij signaleren waardedalingen, oplopende verkooptermijnen en een beduidend zwakkere onderhandelingspositie. Meer dan de helft (52%) voorziet of ondervindt problemen in het verkoopproces en ruim 37% vreest een waardedaling van de woning. Bijna 30% van de woonconsumenten denkt daarnaast ook rekening te moeten houden met een waardedaling in de beleggingsportefeuille. De verslechterde economische situatie werkt dus duidelijk door in de eigen financiële situatie.

 

Zowel kopers als verkopers zijn positief gestemd over de hypotheekrente die volgens hen het komende jaar nog meer zal dalen. Een overgrote meerderheid van de woonconsumenten zegt in de kredietcrisis geen aanleiding te zien om enige verandering aan te brengen in de hypotheekvorm of rentevast periode. Ook in het spaargedrag heeft de kredietcrisis weinig verandering te weeg gebracht. Ruim 50% ziet sparen nog steeds als de veiligste optie. Beleggen in onroerend goed staat op de tweede plaats met bijna 23%. Het vertrouwen in aandelen en beleggingsfondsen is op dit moment volledig weg. Het beleggen in vastgoed wordt door ruim 45% als een veiligere belegging gezien dan sparen.

 

Bron: VBO, 13-01-2009

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 jan 2009

Laatst gewijzigd

13 jan 2009

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.