Het Franse voorzitterschap heeft een compromisvoorstel geformuleerd, waarin het belangrijkste element van Europees toezicht op internationaal opererende verzekeraars is geschrapt. In het voorstel gaan colleges van toezichthouders gezamenlijk toezien op verzekeraars. Verzekeraars krijgen voortaan alleen op holdingniveau kapitaaleisen opgelegd. Nu stelt elke nationale toezichthouder nog eisen per verzekeringsdochter.
Van meet af aan hebben Spanje en de Oost-Europese lidstaten moeite gehad met het uit handen geven van deze bevoegdheid. In aanloop naar de vergadering van ministers hebben steeds meer lidstaten zich bij deze critici gevoegd. Het is veelzeggend dat de hoofdsteden op het punt staan de kern uit dit voorstel te schrappen. Ondanks het veelgehoorde pleidooi voor Europees toezicht op financiële instellingen stuit het eerste het beste voorstel dat die richting op gaat in de praktijk op grote terughoudendheid. Alleen Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Ierland en Denemarken zijn nog voorstander van het plan.
Minister Wouter Bos van Financiën is zeer ongelukkig met deze gang van zaken en heeft de Tweede Kamer laten weten het afgezwakte compromis 'onaanvaardbaar' te vinden.
Een zegsman van de Europese Commissie laat weten het compromis 'onaanvaardbaar' te vinden. Ook het Europees Parlement is in grote meerderheid voorstander van centraal toezicht. Dinsdag bespreken de Europese ministers van financiën in Brussel het plan.
Als de ministers van financiën dan aan het afgezwakte compromis vasthouden, zal dat onherroepelijk tot een harde politieke confrontatie leiden. De lidstaten kunnen het plan namelijk niet zonder instemming van Commissie en Parlement aanpassen.
De discussie spitst zich nu toe op toezicht op verzekeraars, maar dit voorstel van de Europese Commissie staat ook model voor EU-toezicht op banken.
Bron: FD, 01-12-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99