Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 nov 2008 Nieuws

Consumentenbond wil lagere hypotheektarieven

De Consumentenbond roept de banken op de hypotheekrentetarieven te verlagen nu zij zelf voordeel hebben van de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). De bond vraagt de minister van Financiën er scherp op toe te zien dat de banken geen oneigenlijk gebruik maken van de goedkopere financieringsmogelijkheden die de renteverlagingen van de ECB bieden en zo nodig in te grijpen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Sinds begin oktober heeft de Europese Centrale Bank haar rente met een volle 1% verlaagd om de economische groei te stimuleren. De renteverlagingen zijn bedoeld om de economie te stimuleren en niet om de zakken van de banken te spekken. Uit onderzoek van de Consumentenbond onder bijna 40 hypotheekverstrekkers blijkt daarentegen dat zij begin augustus gemiddeld bijna 1% opslag rekenden bij variabele hypotheekrente, in vergelijking tot de 3-maands geldmarktrente (Euribor).

 

Medio november hebben de banken die opslag gemiddeld tot bijna 2% laten toenemen. Banken verdienen nu dus twee keer zoveel op deze hypotheken en consumenten moeten daarvoor betalen. Terwijl juist in deze financieel onzekere tijden consumenten meer financiële ruimte nodig hebben. De Postbank kondigde 18 november 2008 aan de variabele hypotheekrente met ruim 1% te verlagen en geeft hiermee aan dat er (veel) ruimte zit in de marges die banken hanteren bij de hypotheekrente. De bond roept de banken die hun opslag hebben verhoogd op dit voorbeeld te volgen.

 

Bron: Consumentenbond, 19-11-2008

Uw mening

 
H.G.M. (Berry) van Engelen
20 nov 2008
Ik ben ook van mening dat de banken en verzekeraars op dit moment veel gebruik maken van de ruimte die er wel degelijk is in de funding. De rente zou bij veel banken en verzekeraars aanzienlijk lager kunnen. De spaarrenten worden wel verlaagd....
 
Theo van Geel
20 nov 2008
Dus adviseert de Consumentenbond om massaal voor variabele rente te kiezen?
En dan over 2 jaar (als de rente is gestegen) gaan zeuren over banken en adviseurs die dit hebben laten gebeuren!
 
Harry Waaijenberg
20 nov 2008
Maar er is geen FUNDING toch, om op basis van die rentetarieven (meer) hypotheken te kunnen verstrekken? DAAROM blijft de renteverlaging "hangen" voor zover ik weet.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 nov 2008

Laatst gewijzigd

20 nov 2008

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.