Vaak wordt de suggestie gedaan dat een hoge hypotheekschuld een indicatie is dat betrokken huishoudens bereid zijn meer risico’s te lopen. Op macroniveau zou dat betekenen dat in landen met een hoge uitstaande hypotheekschuld de risico’s voor de financiële sector en de economie als geheel groter zijn. Beide noties stelt Neuteboom ter discussie.
Hij noemt drie argumenten. Ten eerste beïnvloedt de institutionele context (zoals hypotheekrenteaftrek, regelgeving, subsidies, sociale zekerheid) mede de oorzaken, de aard en omvang van de risico’s van hypotheken. Daarnaast is het risicoprofiel van (potentiële) eigenaar-bewoners niet in alle landen gelijk. In sommigen landen, zoals Nederland, vindt er een uitsortering plaats waardoor alleen de rijkste en/of meest kansrijke huishoudens in de eigenwoningsector terecht komen. Daardoor kunnen zij - ondanks een hogere hypotheekschuld - toch minder risico’s lopen.
Ten slotte zijn, ondanks de verregaande Europese samenwerking, hypotheekmarkten nog steeds primair nationale markten. Met onder meer als gevolg dat het palet aan hypotheken waaruit eigenaar-bewoners kunnen kiezen, en de risico’s die daarmee samenhangen, uiteenlopen tussen landen.
Bron: Spacemakers 29-10-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99