MijnFintool

Nieuws

Te hoge familierente hypotheek, lid op de ..

Belanghebbende en zijn echtgenote hebben van hun (schoon)vader een lening verkregen voor de aankoop van een eigen woning met een rente van 7,3%. Volgens de inspecteur is een rente van meer dan 2,75% onzakelijk en hij beperkt de aftrek van rente met betrekking tot de eigen woning tot een bedrag berekend naar dit rentetarief.

Het hof oordeelt dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat een rente van meer dan 2,75% zakelijk is en dat de inspecteur de aftrek van de rente terecht beperkt heeft.

Lening

Op 9 november 2018 hebben belanghebbende en zijn (inmiddels) echtgenote [echtgenote] gezamenlijk een leningsovereenkomst afgesloten voor een bedrag van 350.000 met [naam 1] (de
vader van [echtgenote] ) als leninggever voor de aankoop en de verbouwing van de woning (hierna: de lening).

Het betrof een annuïtaire geldlening met een looptijd van 30 jaar zonder hypothecaire zekerheid die, (i) op ieder moment zonder boete versneld mocht worden afgelost, (ii) zodra bancaire herfinanciering mogelijk was direct moest worden afgelost2 en (iii) direct opeisbaar zou worden onder andere in geval van echtscheiding van belanghebbende en [echtgenote] . De leningsovereenkomst bepaalde verder dat belanghebbende en zijn echtgenote overlijdensrisicoverzekeringen dienden af te sluiten voor bedragen van respectievelijk 199.000 en 100.000 en dat deze polissen tot zekerheid aan (schoon)vader moesten worden verpand. 
De rente op de lening bedroeg 7,3 % per jaar voor een rentevaste periode van vijf jaar. Voor het afsluiten van de lening werd een afsluitprovisie van 1.000 bedongen.

Inspecteur - rentestanden

De inspecteur heeft in de loop van het proces een Historisch rente overzicht Hypotheken van de X bank overgelegd (hierna: het X-overzicht) en daarnaast verwezen naar het door De Nederlandsche bank samengestelde online overzicht van de rapporterende banken op DNB (hierna: het DNB-overzicht).

Zakelijke rente

De inspecteur stelt dat de zakelijkheid van de rente getoetst moet worden op het moment dat de overeenkomst voor de familielening is getekend, te weten op 9 november 2018. Hij betwist de stelling van belanghebbende dat hij het bedrag van 350.000 niet bij een bank had kunnen lenen. Maar zelfs als zou vaststaan dat belanghebbende het benodigde bedrag niet bij een bank had kunnen lenen dan nog is de lening het best vergelijkbaar met een dertigjarige annuïtaire bankfinanciering voor de aankoop van een woning met een vijf jaar vaste rente periode omdat

(i) het debiteurenrisico op de familielening niet hoog is gezien de leningschuld/woningwaarde-verhouding van 84%,

(ii) het feit dat er geen hypotheek ten behoeve van een derde op de woning drukt,

(iii) de zekerheid van de verpande overlijdensrisicoverzekeringen (zie 2.3.),

(iv) de vaste dienstbetrekking van belanghebbende en zijn goede salaris (inclusief jaarlijkse bonussen),

(v) het vermogen van belanghebbende en zijn echtgenote zoals blijkt uit hun aangiften IB/PVV (plus de meerwaarde gerealiseerd bij de verkoop van de oude woning op 24 augustus 2018),

(vi) de schenkingen die belanghebbendes echtgenote ieder jaar van haar vader ontvangt en

(vii) de gerede verwachting op het moment dat de lening werd afgesloten dat [echtgenote] weer spoedig zou gaan werken na haar terugkeer uit Duitsland. Volgens de inspecteur lag de rente op een dergelijke banklening in de periode juni 2018 en november 2018 rond de 2,15% waarbij geen opslag gold voor een leningschuld/woningwaarde-verhouding van 84%. De inspecteur heeft dit percentage verhoogd naar 2,75% omdat belanghebbende geen hypothecaire zekerheid op de lening heeft verstrekt.

 

Bron: Rechtspraak

Modules & dossiers

Opvoerdatum

18 jul 2025

Laatst gewijzigd

18 jul 2025

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1