Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 jul 2024 Nieuws

Eigendomsverhouding 99/1 aankoop woning

De consumenten wilden voor de aankoop van hun nieuwe woning optimaal gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarom heeft hun adviseur bij de bank een aanvraag ingediend met een eigendomsverhouding van 1/99.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De consumenten vernamen pas kort voor de overdracht van de woning dat de bank die eigendomsverhouding niet toestaat, omdat de consumenten dat niet in huwelijkse voorwaarden hebben vastgelegd. Zij beklagen zich erover dat de bank hen niet eerder geïnformeerd heeft, zodat zij daar een oplossing voor hadden kunnen vinden. Zij vorderen vergoeding voor de betaalde belasting en kosten van hun adviseur.

Product/ acceptatienormen kennis zijde adviseur

De bank heeft benadrukt dat haar beleid al jaren geldt en dat de adviseur van de consumenten hiermee bekend had moeten zijn. Het was volgens de bank niet aan haar om de consumenten hierop te wijzen na ontvangst van de aanvraag. Daar was te weinig aanleiding toe.

Beslissing

De commissie stelt vast dat de bank haar zorgplicht niet geschonden heeft en wijst de vordering af.

Lees hier de volledige uitspraak.

HDN

De adviseur heeft op 12 mei 2023 een aanvraag ingediend voor een nieuwe hypothecaire geldlening bij de bank, onder gebruikmaking van de meeneemregeling. De adviseur heeft in de aanvraagsoftware de eigendomsverhouding van 1% en 99% ingevuld. Die informatie heeft de bank niet bereikt omdat in het HDN-formulier, het aanvraagformulier dat de bank ontvangt, geen gegevens over de eigendomsverhouding worden opgenomen. Wel is in het HDN-formulier vermeld dat de overdrachtsbelasting € 88,- bedraagt.

***

Bovendien was in de koopovereenkomst niets opgenomen over een afwijkende eigendomsverhouding, wat de notaris ook opmerkelijk vond.

 

Bron: Kifid

 

Fintool: Zie ook onderstaand artikel, vraag 15. (Overdrachtsbelasting - vragen en antwoorden)

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Overdrachtsbelasting - vragen en antwoorden

Aan de hand van maar liefst 45 vragen en antwoorden wordt nader ingegaan op de startersvrijstelling (0%) en het 2% tarief voor de overdrachtsbelasting. Hieronder een selectie van de meest relevante vragen voor de adviespraktijk.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.