Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
7 feb 2024 Nieuws

Particuliere beleggers en duurzaamheid van hun beleggingen

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om te bepalen of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren keek het merendeel van deze groep naar de naam van het beleggingsproduct.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Productnaam belangrijk bij keuze voor duurzame belegging

De duurzaamheid van beleggingsproducten is voor ongeveer de helft van de particuliere beleggers nog niet iets waarmee zij rekening houden bij hun beleggingsbeslissingen. De andere helft zegt soms (ongeveer 4 op de 10) of (bijna) altijd (ongeveer 1 op de 10) op de duurzaamheid van hun beleggingen te letten. Om te bepalen of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren keek het merendeel van deze groep vooral naar de naam van het product.

Uit ander AFM-onderzoek bleek echter dat de product- of fondsnaam over het algemeen geen betrouwbare indicator is voor het duurzaamheidgehalte.

Ongeveer de helft van de niet zelfstandig beleggende particulieren zegt graag te willen dat de adviseur of vermogensbeheerder laat weten in welke mate is belegd volgens hun duurzaamheidsvoorkeuren.

Vermogensbeheer

Ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft beleggingen. Aandelen en beleggingsfondsen zijn hierbij de meest gekozen beleggingsvormen, gevolgd door indexbeleggingsfondsen, indextrackers of Exchange traded funds en obligaties.

In het onderzoek van de AFM Consumentenmonitor geven 7 op de 10 beleggers aan zelfstandig te beleggen. Onder zelfstandige beleggers zijn aandelen en indexbeleggingsfondsen populairder dan onder beleggers die gebruik maken van vermogensbeheer. Bij de laatste groep zijn beleggingsfondsen en obligaties populairder.

 

* 3 op de 10 beleggers (29%) geven aan dat de totale waarde van hun beleggingen lager is dan €5.000. Ruim een vijfde zegt dat hun beleggingen meer dan
€ 50.000 waard zijn.


Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 feb 2024

Laatst gewijzigd

7 feb 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.