Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 dec 2023 Nieuws

Polisaanbod 2024

Minister Kuipers informeerde de Tweede Kamer over het polisaanbod van zorgverzekeraars voor 2024. Ook ging de minister in op de evaluatie van de Wet Verzekerdeninvloed Zorgverzekeringswet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zorgverzekeraars bieden dit jaar 60 polissen aan, evenveel als in 2023. De premie stijgt, omdat de kosten van de zorg stijgen, met name door stijging van lonen en prijzen. De stijging is gemiddeld 8,50 euro per maand, dat is een stijging van 6%. Daarmee is de stijging minder groot dan vorig jaar, maar wel groter dan het jaar ervoor.

Zorgtoeslag

Ter compensatie van de premiestijging stijgt ook de zorgtoeslag. Tegelijkertijd loopt de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag over 2023 af, omdat het kabinet voor 2024 heeft besloten de koopkracht van mensen met een lager inkomen via andere instrumenten dan de zorgtoeslag extra te ondersteunen. Dit betekent dat de zorgtoeslag per saldo daalt ten opzichte van 2023. Wel is hij hoger dan in 2022.

Polisaanbod

Terwijl het aantal polissen in 2024 gelijk is aan dat in 2023, is de samenstelling van het polisaanbod wel veranderd. In het oog springt de verdere afname van het aantal restitutiepolissen, van 7 in 2023 tot 4 in 2024. Zorgverzekeraars geven aan dat bij de restitutiepolissen hoge kosten gedeclareerd worden wanneer de zorgaanbieder niet gecontracteerd is, met name in de wijkverpleging en de ggz.

Modelovereenkomsten 2024

Overzicht van het aanbod van zorgverzekeringspolissen waaruit verzekerden in 2024 kunnen kiezen. Per polis staan de naam, de verzekeraar en het type polis vermeld.

Evaluatie Wet Verzekerdeninvloed

Dit rapport onderzoekt in hoeverre zorgverzekeraars voldoen aan de vereisten voor verzekerdeninvloed. Ook kijkt het naar de vraag of de Wet Verzekerdeninvloed door deze vereisten heeft geleid tot meer invloed van verzekerden op het beleid van zorgverzekeraars.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Nagenoeg gelijke polissen

Minister Kuipers stuurde zijn reactie op een motie over nagenoeg gelijke polissen aan de Tweede Kamer.

Kamervragen tweelingpolissen zorgverzekeraars

Minister Kuipers gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat steeds meer zorgverzekeraars tweelingpolissen aanbieden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

1 dec 2023

Laatst gewijzigd

1 dec 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.