Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
30 sep 2022 Nieuws

Verdere aanscherping voorwaarden NHG en erfpacht

Om in aanmerking te blijven komen voor NHG zijn er een aantal kaders gesteld voor de vaststelling en ontwikkeling van de canon en over de verdeling van waardestijging- of daling bij verkoop van de woning. Ook zijn aanbieders voortaan verplicht om bij informatie over een constructie een bijsluiter aan te bieden met begrijpelijke uitleg over de voorwaarden en mogelijke (toekomstige) financiële consequenties. Het nieuwe beleid is ingegaan op 1 juli 2022.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Overgangsbeleid bestaande constructies

Nu het beleid is aangescherpt, moeten zowel nieuwe als bestaande constructies aan de voorwaarden voldoen om op de lijst met geaccepteerde constructies te komen of te blijven staan. NHG hanteert een overgangsbeleid voor constructies die in het verleden zijn geaccepteerd. Zij zijn geïnformeerd over de nieuwe criteria en krijgen tot 1 januari 2023 de tijd om hieraan te voldoen. Erfpachtconstructies waarbij de erfverpachter een overheidsinstantie is, waren altijd al mogelijk in combinatie met NHG. Dat is niet langer vanzelfsprekend, nieuwe constructies worden voortaan ook getoetst op genoemde criteria. Voor bestaande traditionele overheid constructies geldt een overgangsperiode.

Voorgenomen wijzigingen per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 heeft NHG het voornemen om anders om te gaan met constructies waarbij de consument wel of geen vermogensrisico loopt over de grond of kortingsdeel. Loopt de consument risico? Dan geldt het volgende:

  1. Bij de kostengrens en borgtochtprovisie kijkt NHG naar de waarde van het vol eigendom van de woning en niet naar de koopsom. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een woning te financieren met NHG als de waarde vol eigendom boven de kostengrens uitkomt.
  2. Is het niet toegestaan dat een erfpacht- of kortingsconstructie samenloopt met een (deels) aflossingsvrije hypotheek, senioren verhuisregeling of tijdelijk tekort regeling.

Alle criteria waar een erfpacht- of kortingsconstructie minimaal aan moet voldoen bij woningfinanciering met NHG kun je hier lezen.

 

Bron: NHG

Lees ook…

Nieuwe hypotheekakte bij overstap naar eeuwigdurende erfpacht

Wanneer een consument van voortdurende erfpacht overstapt naar eeuwigdurende erfpacht mag een bank een nieuwe hypotheekakte verlangen. Het is echter onredelijk om de kosten van de nieuwe hypotheekakte bij de consument neer te leggen. Dat stelt Kifid.

Woning met erfpacht vanaf 1 april

Met ingang van 1 april 2021 geldt er een woningwaardegrens van €400.000 als men gebruik wenst te maken van de 'startersvrijsteling overdrachtsbelasting'. Maar welke grens geldt er als er sprake is van een woning met erfpacht? Deze vraag kregen wij eerder van een Fintool abonnee. En (ook) dan blijkt weer dat stroomschema's alleen niet volstaan..

Erfpacht is geen financieel product in de zin van de Wet op het financieel toezicht, aldus minister Ollongren.

In een antwoordbrief op een door een burger (S. te R.) gestelde vraag of consumenten niet beschermd zouden moeten worden door een partij als de ACM of AFM antwoord minister Ollongren dat niet te zien zitten

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 sep 2022

Laatst gewijzigd

30 sep 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.