Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 mrt 2021 Nieuws

Maak goede afspraken omtrent ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Consument heeft een verzoek ingediend om uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de geldlening te worden ontslagen. De ex-partner van consument weigert medewerking.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

2010

Op 8 juli 2010 is de echtscheiding uitgesproken tussen consument en haar ex-partner. De ex-partner is woonachtig in de woning, consument is elders gaan wonen. De ex-partner heeft zich verbonden tot het betalen van de hypotheeklasten.

2012

Door de beide gewezen echtelieden is op 18 april 2012 een aanvraag gedaan voor ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van consument. Geldverstrekker heeft laten weten dat de geldlening niet door de ex-partner alleen kan worden voortgezet. De verzoeken zijn daarom afgewezen.

2019

Consument heeft in 2019 een nieuw verzoek gedaan tot ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Geldverstrekker heeft dat verzoek afgewezen.

Geen verplichting geldverstrekker

Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid komt neer op een wijziging van de geldleningsovereenkomst en daar is in beginsel de instemming van alle contractspartijen voor nodig. Geldverstrekker mag daarom weigeren ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te verlenen,
tenzij een weigering onaanvaardbaar is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid (in de zin van artikel 6:248 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek).

Wft

In dit verband is van belang dat de ex-partner van consument niet meewerkt, zodat geldverstrekker niet kan vaststellen of het verantwoord is de geldlening voort te zetten op alleen zijn naam. Geldverstrekker wordt door financiële toezichtwetgeving verplicht slechts verantwoorde hypothecaire kredieten te verstrekken. Zie artikel 4:34 Wet op het financieel toezicht. Reeds vanwege het bestaan van die wettelijke verplichting is het niet onaanvaardbaar dat geldverstrekker het verzoek weigert.

 

Bron: Kifid

 

Fintool: Voor de praktijk blijkt maar weer het belang van adequate afspraken in een echtscheidingsconvenant over 'ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid', dan wel 'verkoop woning indien OHA niet lukt'. Belanghebbende in deze Kifidi uitspraak zal nu naar de rechter moeten en dan is het nog maar de vraag of OHA/ verkoop woning toegekend wordt.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Na 11 jaar nog geen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

In een convenant van 20 maart 2007 hebben partijen afgesproken de vertrokken ex-partner te laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en de woning aan de achterblijvende partij (man) te leveren. Mocht dit niet lukken, zal de woning zo spoedig mogelijk verkocht dienen te worden. De man is tot op heden in de woning blijven wonen en heeft de bijbehorende lasten betaald.

OHA en LTI

Een Consument (huiseigenaar) vordert via Kifid ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van zijn ex-partner. In het echtscheidingsconvenant was dit ontslag overeengekomen. Ondanks een aantal argumenten van Consument weigert de geldverstrekker ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van de ex-partner.

Verzoek ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid via Kifid slaagt

Na een echtscheiding vraagt een consument de bank om zijn ex-vrouw uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. De geldverstrekker weigert dit omdat de consument niet in staat zou zijn om de hypotheeklasten alleen te dragen. De consument beklaagt zich bij Kifid.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 mrt 2021

Laatst gewijzigd

23 mrt 2021

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.