Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
1 jul 2020 Nieuws

Omgangsregeling tussen ouders na scheiding

Er zijn geen argumenten om wettelijk vast te leggen dat de zorgplichten en zorgrechten na scheiding gelijk verdeeld zijn tussen ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Regioplan in opdracht van het WODC. Regioplan onderzocht het principe dat na de scheiding de taken 50/50 verdeeld zijn. Daarbij staat het de ouders – of indien nodig de rechter – vrij om te komen tot een andere verdeling.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Uit de literatuur blijkt dat co-ouderschap gepaard gaat met positieve uitkomsten voor kinderen (bijvoorbeeld een goede relatie met ouders, weinig stress) en voor ouders (bijvoorbeeld fysieke en emotionele gezondheid). Het was echter onduidelijk of co-ouderschap voor positieve uitkomsten zorgt of dat scheidingsgezinnen met positieve kenmerken voor co-ouderschap kiezen. De kans is aanwezig dat de verschillen in welzijn tussen gezinnen met en zonder co-ouderschapsregeling niet het gevolg zijn van de co-ouderschapsregeling, maar van selectie-effecten (bijvoorbeeld hoge sociaal economische status, lage mate van conflict tussen ouders en hoge betrokkenheid van beide ouders bij de opvoeding). Bij een wettelijke verankering waarbij co-ouderschap de standaard zou zijn is het de vraag of co-ouderschap ook werkt voor gezinnen die niet aan de hierboven genoemde selectie-effecten voldoen.

 

Bron: WODC/ Rijksoverheid

Lees ook…

Publicaties scheiden en alimentatie

In een tweetal publicaties wordt ingegaan op 'scheiden' en 'alimentatie'. Het betreft een update van een eerdere versie.

Q&A’s Herijking ouderschap

Het kabinet neemt maatregelen om het familierecht beter te laten aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving. Er komt een procedure voor draagmoederschap, een register met informatie over de biologische afstamming van kinderen en een regeling voor deelgezag voor opvoeders.

Rubrieken

Opvoerdatum

1 jul 2020

Laatst gewijzigd

1 jul 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.