Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
30 jul 2019 Nieuws

Financiële positie pensioenfondsen verder onder druk

De financiële positie van de pensioenfondsen is in het tweede kwartaal verslechterd. Dit blijkt uit rapportages van pensioenfondsen aan toezichthouder De Nederlandsche Bank. De waarde van de verplichtingen (de huidige en toekomstige uitkeringen) groeide met EUR 96 miljard naar EUR 1.463 miljard. Dat meldt DNB.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De belangrijkste oorzaak hiervoor is de daling van de rente op de financiële markten. Het vermogen van pensioenfondsen steeg eveneens, maar minder hard. Dit vermogen groeide met EUR 55 miljard naar EUR 1.488 miljard. Het aantal pensioenfondsen waarvan de beleidsdekkingsgraad onder de 104,2% kwam, nam toe. Deze fondsen beheren 60% van alle pensioenaanspraken. Een kwartaal eerder lag dat percentage op 56%.

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald

Het gewogen gemiddelde van de dekkingsgraden van de pensioenfondsen is in het tweede kwartaal gedaald naar 101,8 procent: een verslechtering ten opzichte van het eerste kwartaal met 3 procentpunten. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

Klik hier voor een overzicht per pensioenfonds.


Bron: DNB

Lees ook…

Rekenrente gaat vanaf 2021 verder omlaag

Pensioenfondsen moeten rekening houden met lagere dekkingsgraden vanaf 2021. Dan gaat namelijk de rekenrente omlaag staat in het advies van de Commissie Parameters. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat advies overnemen.

Financiële positie pensioenfondsen nog niet toereikend

De financiële positie van pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van 2019 weliswaar verbeterd, maar nog niet geheel toereikend. Dit blijkt uit cijfers die pensioenfondsen aan toezichthouder De Nederlandsche Bank hebben verstrekt. Het vermogen van de pensioenfondsen groeide, vooral door de wereldwijde stijging van de aandelenkoersen, met EUR 105 miljard naar EUR 1.433 miljard. Daar staat tegenover dat ook de financiële verplichtingen, vooral als gevolg van een verdere daling van de rente, met EUR 80 miljard toenamen tot EUR 1.367 miljard.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jul 2019

Laatst gewijzigd

30 jul 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.