Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
12 jun 2019 Nieuws

Rekenrente gaat vanaf 2021 verder omlaag

Pensioenfondsen moeten rekening houden met lagere dekkingsgraden vanaf 2021. Dan gaat namelijk de rekenrente omlaag staat in het advies van de Commissie Parameters. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat advies overnemen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De parameters en de UFR-methode hebben geen invloed op de actuele vermogens van pensioenfondsen. Wanneer de adviezen van de commissie worden opgevolgd, heeft dit wel een aantal gevolgen voor dekkingsgraden, feitelijke premies, kritische dekkingsgraden bij herstelplannen, en de mate van toegestane indexatie binnen de huidige FTK-systematiek:

  • Dekkingsgraden, die de actuele financiële positie van pensioenfondsen weergeven in verhouding tot hun actuele pensioenverplichtingen, dalen met gemiddeld 2,5%-punt als gevolg van de aanpassingen in de UFR-methode.
  • In een beperkt aantal gevallen is de feitelijke premie niet meer kostendekkend. Bij de meeste fondsen is de impact afhankelijk van de mate waarin het fonds een prudentiemarge tussen de feitelijke en kostendekkende premie wil blijven hanteren.
  • Kritische dekkingsgraden – de grens van de dekkingsgraad waaronder kortingen in een herstelplan noodzakelijk worden – stijgen met gemiddeld 6,5%-punt;
  • De hoogte van de dekkingsgraad waarbij volledige prijsindexatie is toegestaan, neemt toe met gemiddeld 2,7%-punt.

 

De bovengenoemde percentages zijn een gemiddelde impact voor de pensioenfondsensector. De impact voor een individueel fonds kan hiervan afwijken, zie hoofdstuk 6 van het advies van de commissie voor een nadere analyse.

Er is juist gepleit voor een verhoging van de rekenrente, omdat fondsen dan lagere buffers mogen aanhouden. In het concept-pensioenakkoord kwam die hogere rente er niet, en nu blijkt zelfs dat die per 2021 omlaag gaat. Koolmees neemt een advies daartoe over dat is opgesteld door de Commissie Parameters die onder leiding staat van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De parameters voor het vaststellen van de rekenrente worden elke vijf jaar getoetst.

Dekkingsgraden 2,5 procentpunt omlaag

Gemiddeld zullen de dekkingsgraden van pensioenfondsen met 2,5%-punt dalen door een lagere rekenrente. Dat betekent dat voor meer fondsen, als andere omstandigheden gelijk blijven, pensioenkortingen dreigen. In sommige gevallen zal de feitelijke premie niet meer kostendekkend zijn, schrijft Koolmees aan de Tweede kamer. Kritische dekkingsgraden – de grens van de dekkingsgraad waaronder kortingen in een herstelplan noodzakelijk worden – stijgen met gemiddeld 6,5%-punt. De hoogte van de dekkingsgraad waarbij volledige prijsindexatie is toegestaan, neemt toe met gemiddeld 2,7%-punt.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 jun 2019

Laatst gewijzigd

12 jun 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.