MijnFintool

Nieuws

Regresrecht goed alternatief bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid kan het regresrecht uitkomst bieden voor werkgevers. Regresrecht is het recht om loonschade die is ontstaan door een ander te verhalen op de veroorzaker. Toch wordt dit recht door de meeste p&o`ers niet gebruikt. De procedure zou te ingewikkeld en tijdrovend zijn.

Vaak moet er specialistische hulp worden ingeschakeld. Zo moet de aansprakelijkheid worden uitgezocht en vastgesteld. Bovendien moet er in sommige gevallen een medisch causaal verband worden vastgesteld tussen het ongeval en de loonschade. Het inschakelen van een gespecialiseerd regresbureau is in dit geval een aanrader. Regres worden ingesteld binnen drie jaar nadat de arbeidsongeschiktheid is ontstaan. Als de aansprakelijke persoon een eigen werknemer is, is er slechts in beperkte mate sprake van het regresrecht. De ondernemer heeft in dit geval alleen regresrecht als de schade is veroorzaakt door bewuste opzet of roekeloosheid van de werknemer. Ook heeft de ondernemer slechts regresrecht voor het nettoloon. Er mag namelijk niet meer gevorderd worden dan wat bij een loondoorbetaling aan de werknemer wordt vergoed.

 

Bron : MKB-net, 23-12-2004

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 dec 2004

Laatst gewijzigd

23 dec 2004

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1