Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
30 jan 2019 Nieuws

OHA en aanpassing hypotheek

Consument en zijn ex-echtgenote zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de in 2011 afgesloten hypothecaire geldlening. Consument heeft in 2018 de Bank verzocht om zijn ex-echtgenote uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. De Bank heeft hiervoor als voorwaarde gesteld dat, als gevolg van de gewijzigde fiscale wetgeving, de helft van de leensom naar een annuïtaire leenvorm moet worden omgezet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Consument voelde zich genoodzaakt om deze omzetting te accepteren, zodat zijn ex-echtgenote uit de hoofdelijke aansprakelijkheid is ontslagen. Consument vordert dat de hypothecaire geldlening onder de oude voorwaarden wordt voortgezet.

Beslissing

De Commissie oordeelt dat de Bank niet in strijd heeft gehandeld met de wet- en regelgeving en ook de normen van redelijkheid en billijkheid niet heeft overschreden. De vordering van Consument wordt afgewezen.

Contractsvrijheid

De Commissie stelt voorop dat een ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid een wijziging is van de geldlening, waarvoor in beginsel instemming van alle contractspartijen is vereist. Dit geldt ook voor het wijzigen van de aflossingsvorm van de geldlening. De Commissie merkt in dat verband op dat de Bank een eigen acceptatiebeleid heeft en dat haar een zekere mate van vrijheid toekomt. Een bevoegdheid die evenwel begrensd wordt door de wet- en regelgeving en de normen van redelijkheid en billijkheid. De Commissie oordeelt dat in het onderhavige geval de Bank niet in strijd met de wet- en regelgeving handelt en ook de normen van redelijkheid en billijkheid niet overschrijdt.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Mag geldverstrekker aanvullende voorwaarden stellen?

Bij het verlenen van ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid hanteert de Bank als voorwaarde dat het aflossingsvrije gedeelte van de hypothecaire geldlening niet meer dan 50% bedraagt. Vanwege deze voorwaarde diende de hypothecaire geldlening van Consument gedeeltelijk te worden omgezet.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 jan 2019

Laatst gewijzigd

30 jan 2019

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.