Voor de aangiftecampagne heeft de Belastingdienst de gewoonten, beleving en het gedrag van de particuliere Nederlander in kaart gebracht rondom het doen van de aangifte Inkomstenbelasting. Zie onder een samenvatting van de onderzoeksresultaten.
Algemeen:
Ruim driekwart van de aangifteplichtige Nederlanders zonder eigen onderneming die de aangifte niet aan professionals uitbesteden, doet deze aangifte inkomstenbelasting zelf. Het grootste deel van hen doet de aangifte helemaal alleen, de rest vult deze samen met partner, familie of bekenden in. Bijna een vijfde laat het doen van de aangifte over aan een bekende.
Een derde van de particulieren doet een half uur tot een uur over de belastingaangifte, nog eens een derde doet er langer dan een uur over en een kwart is korter dan een half uur bezig.
Het prettigste moment voor het doen van de belastingaangifte ligt in de vroege avond, overdag, wanneer men alleen thuis is of in het weekend.
Voornemens:
Acht op de tien particulieren nemen zich voor om zo snel mogelijk aangifte inkomstenbelasting te doen, ruim drie kwart neemt zich over het algemeen voor om dit al vóór 1 april te doen. Drie op de tien zijn voornemens om de aangifte vóór 1 mei in te dienen.
Twee op de tien geven aan de aangifte meestal later in te dienen dan ze zich hadden voorgenomen.
Een kwart heeft zich voorgenomen om de belastingaangifte dit jaar eerder in te dienen dan vorig jaar, vooral jongeren (<30 jaar) hebben dit voornemen.
Jongeren geven echter ook vaker aan dat ze de aangifte meestal later indienen dan gepland. Ouderen van 60 jaar en ouder overkomt dit juist minder vaak.
De voorbereiding op de aangifte:
Acht op de tien zoeken voordat ze hun aangifte gaan doen eerst alle informatie bij elkaar. Jongeren (<30 jaar) doen dit minder vaak dan mensen in oudere leeftijdscategorieën.
Twee op de tien particulieren zien op tegen het doen van hun belastingaangifte. Wanneer er iets veranderd is in de persoonlijke situatie (zoals de koop vaneen huis of een scheiding) ziet ruim vier op de tien er méér tegenop dan normaal.
Het invullen van de aangifte:
Acht op de tien particulieren vinden het prettig dat vooraf al veel gegevens zijn ingevuld. Hoe jonger men is en hoe hoger het opleidingsniveau, hoe vaker men dit prettig vindt.
Drie kwart neemt uitgebreid de tijd voor de aangifte, mannen vaker dan vrouwen. Eén op de zes doet de aangifte verspreid over een aantal dagen, dit zijn vaker hoogopgeleiden en particulieren ouder dan 40 jaar.
6% doet graag belastingaangifte onder het genot van een alcoholisch drankje. Dit zijn vaker mannen en particulieren jonger dan 40 jaar.
Na het versturen van de aangifte:
Bijna twee derde van de particulieren vindt het doen van de belastingaangifte achteraf vaak meevallen.
De helft is opgelucht nadat de aangifte is ingediend, dit zijn vaker laagopgeleiden.
Een klein deel beloont zichzelf naderhand met iets lekkers (10%), of door iets leuks te kopen of te doen (4%).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.