Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 jan 2018 Nieuws

Vermogensrendementsheffing ook in 2013 al in strijd met eigendomsrecht

Bij de vermogensrendementsheffing voor 2013 is op regelniveau sprake van een schending van de vereiste ‘fair balance’. Het is aan de wetgever om maatregelen te treffen. Dat stelt het Gerechtshof Amsterdam.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Redelijke en proportionele verhouding?

In de zaak vroeg een particuliere spaarder het hof om in zijn zaak te kijken naar de hoogte van de belasting op zijn spaargeld (box-3 belasting).
Voor het jaar 2013 is volgens het hof het verschil tussen het rendement waarvan in de Wet Inkomstenbelasting wordt uitgegaan en het – bezien over een lange reeks van jaren – gerealiseerde rendement zodanig dat niet meer gesproken kan worden van een redelijke en proportionele verhouding tussen het belang van de staat bij het genereren van belastingopbrengst en het belang van de individuele burger om daaraan niet meer zijn of haar ‘fair share’ te moeten bijdragen.

Geen beslissing over gevolgen voor belastingheffing op regelniveau

Het hof komt op regelniveau niet toe aan de beoordeling van de vraag of het oordeel gevolgen moet hebben voor de belastingheffing. De wetgever moet enige tijd worden gegund om aan een situatie die op zichzelf een schending van het eigendomsrecht inhoudt, een einde te maken. De vraag of de per 1 januari 2017 ingevoerde wijzigingen in de Wet adequaat zijn, gaat de omvang van het geschil in deze zaak te buiten.

Aanvullende toetsing in concreet geval

Het hof heeft ook nog getoetst of op het individuele niveau sprake is van een individuele en excessieve last. Indien dat het geval is, kan de opgelegde aanslag ondanks de aan de wetgever toekomende beoordelingsmarge niet in stand blijven. Toetsing op individueel niveau levert volgens het hof in dit geval echter geen individuele en excessieve last op. De aanslag blijft in stand.

Uitspraak in lijn met eerdere beslissing over belastingjaar 2014

Op 16 januari besliste het gerechtshof Amsterdam al dat de vermogensrendementsheffing voor 2014 op regelniveau in strijd is met artikel 1 eerste protocol EVRM (art. 1 EP), dat het recht op bescherming van eigendom waarborgt. Het hof heeft in de uitspraak van 23 januari 2018 dus in gelijke zin beslist voor het jaar 2013.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Rechtspraak.nl

Lees ook…

Gerechtshof Amsterdam stelt vermogensrendementsheffing aan de kaak

Voor het jaar 2014 concludeert het Hof dat het reële rendement op risicovrije beleggingen over een lange termijn in aanzienlijke mate afwijkt van het bij de invoering van de vermogensrendementsheffing voorziene (reële) rendement van 4%.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 jan 2018

Laatst gewijzigd

25 jan 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.