Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
14 dec 2017 Nieuws

Kifid: Ondanks gelijk geen vergoeding

Door een fout van de bank is de bankspaarrekening in het verzekeringsjaar oktober 2010 tot oktober 2011 buiten de bandbreedte geraakt. Consument stelt dat de bankspaarrekening niet aan de fiscale eisen voldoet en niet kan worden voortgezet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Gebrekkige bewijsvoering

Consument vordert een schadevergoeding van €46.166,-. Dit bedrag heeft Consument gebaseerd op het verschil tussen hetgeen hij verschuldigd zal zijn indien het Bankspaardeel wordt omgezet in een annuïteitenlening en de lasten die hij verschuldigd zou zijn indien de Bankspaarrekening was voortgezet.

Beslissing

De Commissie heeft geoordeeld dat op dit moment niet te bepalen is welke (fiscale) gevolgen het buiten de bandbreedte lopen van de Bankspaarrekening heeft gehad en de omvang van de schade. Gelet daarop is bij gebrek aan bewijs niet komen vast te staan dat Consument schade heeft geleden als gevolg van de fout van de Bank en is de vordering niet toewijsbaar.

Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: Kifid

 

Redactie Fintool
Men zou verwachten dat bij het vaststellen van het gegeven dat de bandbreedte overschreden is en de SEW/KEW daarmee fictief tot uitkering is gekomen er een te berekenen schade is ontstaan. Namelijk het verschil tussen het voortzetten van de spaarhypotheek (SEW) - inleg + hypotheekrente - IB teruggave versus annuiteiten (aflossing en rente) - IB teruggave.

Zoek de verschillen / overeenkomsten met uitspraak 2017-337 Kifid.

"Door de tekortkoming van de Adviseur is Consument de mogelijkheid ontnomen om het annuïtaire lening deel om te zetten in een fiscaal vriendelijke spaarvariant die over de resterende looptijd van de lening netto minder zou kosten. Hoe groot dit nadeel is, is thans niet vast te stellen nu dit mede afhankelijk is van toekomstige onzekere rentestanden. De Commissie maakt daarom gebruik van de wettelijke bevoegdheid ex. artikel 6:97 van het Burgerlijk Wetboek om de schade te schatten en stelt deze ex aequo et bono vast op.."

Rubrieken

Opvoerdatum

14 dec 2017

Laatst gewijzigd

14 dec 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.