Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
26 okt 2017 Nieuws

Betalingsproblemen met hypotheek

Hoewel de betalingsproblemen met hypotheken tien kwartalen op rij afnemen, zijn er nog steeds een derde méér probleemhypotheken dan vijf jaar geleden. Dit meldt het BKR.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het aantal hypotheekbezitters dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast, neemt verder af. Per 1 oktober stonden er 90.600 mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek, geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem van Stichting BKR. Een halfjaar geleden waren dat er nog 105.000.

Voor het tiende achtereenvolgende kwartaal vindt een daling plaats. Het aantal kredietnemers met een probleem met de betaling van de hypotheek is nog ongeveer een derde hoger dan ruim vijf jaar geleden. De top van het aantal ‘probleemhypotheken’ was in juli 2015 (113.000). Om deze getallen in perspectief te plaatsen: in Nederland zijn er zo’n 3,5 miljoen hypotheken afgesloten voor koopwoningen. Het aantal betalingsachterstanden op hypotheken zegt overigens niets over het aantal woningen dat ‘onder water staat’. Hiervan is sprake als de hypotheekverplichting hoger is dan de waarde van de woning.

Gevolgen kabinetsplannen nog niet in te schatten

‘De gestage afname is positief, maar laat onverlet dat dit probleem voor individuele huizenbezitters zeer ingrijpend kan zijn’, aldus Peter van den Bosch, bestuurder van Stichting BKR: ‘De hypotheek is een van de grootste uitgavenposten voor de consument. Een langdurige achterstand wijst vaak op problematische schulden. Dit is een probleem dat niet alleen de laagste inkomens treft. Ook hogere en –middeninkomens kunnen door een veelheid aan redenen worden geconfronteerd met schulden die niet meer te managen zijn. Daar staat een belangrijke nuancering tegenover: de hypotheek-achterstanden in Nederland zijn laag; zowel afgezet tegen het de totale schuldenproblematiek als in internationaal perspectief”.

Het nieuwe kabinet heeft ingrijpende voorstellen voor aanpassingen aan de hypotheekmarkt. In hoeverre deze van invloed zijn op de ontwikkeling van het aantal probleemhypotheken is nog niet in te schatten.

Bron: BKR

Lees ook…

Daling geregistreerde betalingsachterstanden bij BKR

Het aantal Nederlanders dat met een betalingsachterstand geregistreerd staat bij Stichting BKR is het afgelopen jaar met 5% gedaald tot ongeveer 711 duizend mensen. In totaal staan er nu 10,25 miljoen Nederlanders bij Stichting BKR geregistreerd, waarvan 7% met een betalingsachterstand. Dat blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR.

Daling aantal mensen met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lopende hypotheek is verder gedaald. De afname volgt de neerwaartse trend van jaarlijks ongeveer 5 procent. In totaal stonden er op 1 april 2017 zo’n 98.000 mensen met tenminste één betalingsachterstand op hun hypotheek geregistreerd. Dat blijkt uit de hypotheekbarometer van stichting BKR.

BKR Hypotheekbarometer oktober 2016

Het aantal mensen met een betalingsprobleem op hun hypotheek is het afgelopen halfjaar afgenomen met 3.156. In totaal zijn er nu nog 107.310 mensen die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Zo blijkt uit de BKR Hypotheekbarometer.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 okt 2017

Laatst gewijzigd

26 okt 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.