MijnFintool

Nieuws

VEH pleit voor behoud fiscale restschuldregeling

Vereniging Eigen Huis vraagt minister Dijsselbloem de fiscale restschuldregeling te behouden na 1 januari 2018. Soortgelijk verzoek melden NVM en Hypotheekshop.

340.000 woningen nog steeds onder water
Ondanks gunstige berichten over stijgende woningprijzen staan nog steeds 340.000 woningen financieel onder water. De hypotheek is in dat geval hoger dan de waarde van de woning. Bij verkoop van het huis houdt de eigenaar een restschuld over. Dit belemmert mensen om te gaan verhuizen. Vooral buiten de Randstad is dit nog het geval, omdat de woningmarkt daar sterk achterblijft bij het prijsherstel in de Randstad.

Fiscale regeling houdt restschuld betaalbaar
Volgens Calcasa levert meer dan de helft van de woningen die tussen 2006 en 2009 zijn gekocht, en die begin dit jaar weer werden verkocht, nog steeds een verlies op van vaak tienduizenden euro’s. Voor deze restschuld kan de voormalig eigenaar vaak een extra lening afsluiten bij zijn bank. De rente daarvan is 15 jaar lang aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Dit is geregeld in de fiscale restschuldregeling uit 2012, maar deze regeling loopt dit jaar af. Als de fiscale restschuldregeling  vervalt, is de rente over nieuwe restschuldfinancieringen1 niet aftrekbaar . Daardoor stijgen de netto maandlasten.

Download: "Brief" (pdf, 2 pagina's)

 

Bron: VEH

1[restschulden ontstaan uit verkopen eigen woning vanaf 1 januari 2018]

 

NVM en Hypotheekshop willen voortzetting fiscale aftrek restschuldfinanciering

Leencapaciteit lager
Doordat de rente over de financiering van restschulden fiscaal aftrekbaar is, levert dit lagere maandlasten op voor huiseigenaren die verhuizen met een restschuld. Mark de Rijke van De Hypotheekshop: “Wanneer de renteaftrek in 2018 vervalt, wordt verhuizen met een restschuld duurder. Daarnaast zullen banken een restschuldfinanciering gaan behandelen als een ‘consumptieve’ lening, die wordt getoetst op basis van een fictieve toetsrente, in plaats van de werkelijke lasten. De leencapaciteit wordt hierdoor fors lager. Het gevolg is dat veel huishoudens met een restschuld geen nieuwe woning meer kunnen financieren.”

Bron: NVM

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 jun 2017

Laatst gewijzigd

02 jun 2017

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1