De mogelijkheden voor alternatieven die voldoen aan de criteria van het rijk (kostenefficiënt), van de gemeente (ruimtelijk inpasbaar) èn van de netbeheerders (leveringszekerheid) blijken beperkt te zijn. Voor verreweg de meeste uitkoopwoningen geldt dat een dergelijk alternatief niet voorhanden is en dat de vrijwillige uitkoopregeling daarom de enige realistische mogelijkheid biedt.
Download:
Het onderzoek naar alternatieven voor de uitkoopregeling heeft geen opschortende werking (gehad) voor deelname aan de uitkoopregeling. Ook eigenaren van woningen onder hoogspanningslijnen waar onderzoek naar alternatieve maatregelen plaatsvindt, kunnen wat mij betreft gebruik maken van de uitkoopregeling. Als besloten wordt tot de uitvoering van alternatieve maatregelen voor uitkoop, hoeft de woonbestemming van eventueel aangekochte woningen niet komen te vervallen. Aangekochte woningen kunnen door de gemeente doorverkocht worden aan geïnteresseerden (waarna verrekening met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland plaatsvindt).
Inmiddels begint de uitvoering van de uitkoopregeling op gang te komen. In het eerste kwartaal van 2017 zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zes aanvragen voor aankoop van een woning ingediend. Op basis van een inventarisatie onder gemeenten is de verwachting dat er in geheel 2017 ongeveer 100 woningen door gemeenten aangekocht zullen worden. In totaal vallen circa 400 woningen onder de reikwijdte van de uitkoopregeling.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99