Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 jun 2017 Nieuws

Monitor overstapseizoen 2016-2017

Het rapport 'Monitor overstapseizoen 2016-2017' geeft inzicht in de informatievoorziening richting verzekerden tijdens het overstapseizoen voor zorgverzekeringen. Deze monitor is, net als vorig jaar, in opdracht van de minister van VWS uitgevoerd.
 • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
 • Kennisbank met 1000+ artikelen
 • Rekenmodellen en downloads
 • Persoonlijk archief
 • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Monitor overstapseizoen" (pdf, 76 pagina's) - zie update gekoppeld artikel 'Monitor overstapseizoen 2016-2017'

Bevindingen

Uit de Monitor overstapseizoen komen onder andere de volgende bevindingen naar voren:

 • Vergeleken met vorig jaar is het formele speelveld kleiner geworden. Het afgelopen jaar is één risicodrager opgeheven en verdween er één volmacht. Het aantal aangeboden modelovereenkomsten is sinds 2015 afgenomen van 71 naar 58.
 • Vanuit het perspectief van de consument is het speelveld groter dan de 24 risicodragers met 58 modelovereenkomsten. Dit komt doordat andere partijen dan zorgverzekeraars, zoals volmachten en collectiviteiten, herverpakkingen van modelovereenkomsten aanbieden die lijken op een zelfstandig eigen product van een aparte zorgverzekeraar. Ook zijn er risicodragers die de modelovereenkomst zowel direct als via een label (met een andere naam) aanbieden.   
 • Er bestaan verschillen in informatievoorziening door zorgverzekeraars en wederverkopers van zorgverzekeringen. Zo beantwoorden volmachten minder vaak mails (in steekproef werd 36% van mails aan volmachten en 16% van mails aan zorgverzekeraars onbeantwoord) noemen zij minder vaak expliciet de acceptatieplicht in hun communicatie (in steekproef noemde 14% van de volmachten en 63% van de zorgverzekeraars expliciet de acceptatieplicht) en moet bij volmachten in bijna alle gevallen eerst persoonskenmerken worden ingevuld voordat de premie zichtbaar wordt.  
 • Daarnaast passen volmachten relatief vaker medische selectie toe voor aanvullende verzekeringen dan zorgverzekeraars zelf (4% versus 2%; aanvullende tandartsverzekeringen 32% versus 28%). In 2012 golden nog acceptatievoorwaarden voor 42% van de aanvullende verzekeringen (monitor overstapseizoen 2015-2016). De selectie die nu nog plaatsvindt, is bij de relatief meest uitgebreide aanvullende verzekeringen en aanvullende tandartsverzekeringen.
 • Voor wat betreft de contractering is overal op een toegankelijke wijze inzichtelijk welke aanbieders van zorg door een zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Consumenten kunnen bijvoorbeeld zoeken op zorgsoort – soms ook op specialisme op aandoening – of op adres om zorgaanbieders in de buurt te zoeken. Daarnaast is voor alle zorgaanbieders de status van de contractering gedurende het overstapseizoen helder. Verzekeraars leggen echter nauwelijks uit waarom specifieke zorgaanbieders wel of niet worden gecontracteerd en welke rol kwaliteit hierbij speelt.
 • Informatievoorziening over het overnemen van machtigingen of toegangsverlening pgb bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar is minimaal. Dit is enkel te vinden in de polisvoorwaarden.
 • Zorgverzekeraars en volmachten communiceren niet meer primair met vanaf-premies met maximaal eigen risico.
 • Begrijpelijk taalgebruik op websites en in polisvoorwaarden is verbeterd. Door één verzekeraar werd op onderdelen B1-taalniveau gehaald.
 • Vergelijkingssites die aangesloten zijn bij het Keurmerk Objectief Vergelijken geven het best passende product duidelijk zichtbaar weer, ook als deze niet via de vergelijkingssite kan worden afgesloten. De andere zes onderzochte vergelijkingssites geven als resultaat alleen de verzekeringen die direct via de site kunnen worden afgesloten.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Monitor Overstapseizoen 2016-2017

Minister Schippers (VWS) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer bij de rapportage van de acties van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), voor en tijdens de overstapperiode. Tevens stuurde de minister een gecorrigeerde versie van de Monitor Overstapseizoen 2016-2017.

Zorgmonitor: premiestijging leidt niet tot meer overstappers

Uit de zorgmonitor 2017 blijkt dat consumenten zekerheid zoeken bij de keuze van hun zorgverzekering. Dit geldt met name voor consumenten die al lange tijd bij dezelfde zorgverzekeraar zitten.

Overstapgedrag en prijsconcurrentie bij zorgverzekeringen

In een CPB Discussion Paper geeft het CBP een overzicht van de afgelopen twintig jaar over 'Overstapgedrag en prijsconcurrentie bij zorgverzekeringen'. De afgelopen twintig jaar is er in Nederland gewerkt aan een geleidelijke invoering van concurrentie in de zorgverzekeringsmarkt. De belangrijkste hervorming was de introductie van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006. Een belangrijke voorwaarde van dit zorgstelsel is dat verzekerden voldoende kritisch zijn en veranderen van zorgverzekeraar wanneer een verzekeraar voor een vergelijkbare polis een hogere zorgpremie vraagt dan andere verzekeraars. Zorgverzekeraars worden dan gestimuleerd om polissen met een gunstige prijs-kwaliteit verhouding aan te bieden en doelmatig zorg in te kopen, waardoor de zorgpremie laag kan blijven.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 apr 2017

Laatst gewijzigd

20 jun 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.