Dat er regels bestaan als een maximaal toegestane huurprijs voor een kamer, en dat bemiddelingskosten door huurmakelaars bij de zoektocht naar een kamer vaak onterecht in rekening worden gebracht, is voor veel studenten dan ook nieuw.
Geen bemiddelingskosten
Veel kamerzoekers vinden een kamer via een huurmakelaar. Die vragen hier vaak bemiddelingskosten voor, terwijl de student de kamer zelf via de website gevonden heeft. Sinds 1 juli 2016 mag dat niet meer. Door een wetswijziging mogen huurmakelaars geen bemiddelingskosten meer in rekening brengen bij de kamerzoeker terwijl ze feitelijk voor de verhuurder werken. Dat mocht vroeger wel, omdat er toen veel niet-commerciële huurmakelaars in studentensteden actief waren. Zij mochten aan beide partijen een kleine vergoeding vragen om uit de kosten te komen. Tegenwoordig gaat de kamermarkt ook vooral via commerciële huurmakelaars die de hoofdprijs vragen voor bemiddeling. Alleen als er door een huurmakelaar op basis van je wensen naar een kamer gezocht wordt, mogen hier bemiddelingskosten voor worden gerekend.
Controleer de huurprijs
Voor kamers geldt een puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs van de kamer berekend kan worden. Als de huurprijs hier boven ligt, kunnen studenten naar de huurcommissie stappen om huurverlaging af te dwingen. De Landelijke Studentenvakbond roept studenten op te controleren of zij ook een te hoge huurprijs betalen op checkjekamer.nl
Bron: Woonbond
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99