Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 feb 2016 Nieuws

Verrekende alimentatie met overige bestandsdelen vormde toch belast inkomen

Belanghebbende (alimentatiegerechtigde) en ex-echtgenote zijn bij vaststellingsovereenkomst overeengekomen dat zij ter zake van alle jegens elkaar ingestelde vorderingen finaal zijn gekweten, ook ter zake van de door de vrouw aan de man te betalen alimentatie. Het Hof is van oordeel dat de achterstallige alimentatie door verrekening betaald is, en dat het bedrag ervan terecht in de heffing is betrokken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

2.13
Belanghebbende heeft aangifte IB/PVV 2010 gedaan naar een belastbaar inkomen uit uitsluitend werk en woning van € 28.863, afkomstig van [G] en het UWV.

2.15
In haar aangifte IB/PVV 2010 heeft de vrouw een bedrag van € 51.336 aan door haar betaalde alimentatie in aftrek gebracht van haar inkomen.

Helft hypotheekrente als aftrekpost
"Tussen partijen is – blijkens de pleitnota van de Inspecteur – voor deze situatie niet langer in geschil dat belanghebbende in aanmerking komt voor aftrek van 50 % van de hypotheekrente. Het meerdere van het door belanghebbende gevorderde moet worden afgewezen. Hij was immers in het onderhavige jaar slechts voor 50% gerechtigd in de gemeenschap van goederen waarvan de woning en de eigenwoningschuld deel uitmaakten."

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Rechtspraak.nl

-------------------------

* In de praktijk wordt de fout wel vaker gemaakt dat netto vermogensbestanddelen verrekend worden met bruto alimentatieverplichtingen.

Het is dan ook van belang de IB aangiftes synchroon te laten lopen (betaalde alimentatie (aftrekpost) versus ontvangen alimentatie (inkomsten)).

Het volledig opvoeren van de hypotheekrente bij de 'blijvende' partij, wordt door de Belastinginspecteur terecht afgewezen.

Lees ook…

Fiscale gevolgen van een aan alimentatie verwante verzorgingsbijdrage bij beëindiging langdurige samenwoning

In een Kamerbrief gaat staatssecretaris E.D. Wiebes in op het (vermeende) onderscheid van partneralimentatie bij samenwonenden en schenkbelasting of inkomstenbelasting.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 feb 2016

Laatst gewijzigd

25 feb 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.