Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 sep 2015 Nieuws

Wanneer bemiddelt of adviseert een VvE-beheerder?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen tijd regelmatig de vraag gekregen of professionele beheerders van een Vereniging van Eigenaren (VvE) vergunningplichtig zijn. Uit deze vragen en uit gesprekken met marktpartijen is gebleken dat inderdaad sprake kan zijn van een vergunningplicht.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zie ook: "Wanneer is er sprake van bemiddelen?" (pdf, 8 pagina's, eerdere publicatie - september 2014)

Aangezien onder VvE-beheerders veel onduidelijkheid bestaat over de vraag wanneer een VvE-beheerder vergunningplichtig is, legt de AFM hieronder uit wanneer een professionele VvE-beheerder bemiddelt of adviseert en een vergunning moet hebben.

Bemiddelen
Als een VvE-beheerder voor het afsluiten van een verzekering meer dan NAWTE-gegevens doorgeeft aan een verzekeraar of tussenpersoon, is er volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) sprake van 'bemiddelen'. Een voorbeeld is het doorgeven van de gegevens over het te verzekeren gebouw bij het opvragen van offertes voor een opstalverzekering. Ook alle werkzaamheden die een VvE-beheerder na het afsluiten van de verzekering verricht (het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering) vallen onder bemiddelen. Voor bemiddelen is een vergunning van de AFM verplicht.

Adviseren
Als er offertes zijn opgevraagd en de VvE-beheerder een specifieke verzekering van een bepaalde aanbieder aanbeveelt, is er volgens de Wft sprake van adviseren. De VvE-beheerder heeft hier een vergunning voor nodig.

Aanvragen vergunning
De AFM geeft VvE-beheerders die bemiddelen en/of adviseren en op dit moment niet over de benodigde vergunning beschikken tot 24 november 2015 de tijd om een vergunning aan te vragen. Totdat de AFM een beslissing heeft genomen mag de betreffende VvE-beheerder zijn vergunningplichtige activiteiten voortzetten. Daarna is dat alleen toegestaan als hij van de AFM een vergunning heeft gekregen.

VvE-beheerders die geen vergunning aanvragen moeten daar waar nodig hun activiteiten aanpassen, zodat geen sprake meer is van bemiddelen of adviseren in de zin van de Wft. Dit om te voorkomen dat sprake is van een vergunningplicht.

Vragen?
Meer informatie vindt u in vragen & antwoorden voor VvE-beheerders (pfd, 1 pagina)

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

30 sep 2015

Laatst gewijzigd

30 sep 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.