Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 mei 2015 Nieuws

Kifid uitspraak gouden handdruk en ontbreken contraverzekering

Een vrouw heeft een (uitgestelde) lijfrenteverzekering gesloten zonder restitutie van de koopsom bij vooroverlijden. De (alleenstaande) vrouw is voortijdig overleden. De ouder van deze vrouw heeft bij Kifid een klacht ingediend over de adviseur doordat deze de dochter niet (tijdig) in het bezit van de Financiële Bijsluiter heeft gesteld omdat de (uitgestelde) lijfrenteverzekering geen financieel complex product zou betreffen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De ouder (klager) vordert een bedrag gelijk aan de koopsom nu de adviseur zich daardoor niet zou hebben gedragen als een redelijk handelend en redelijk bekwaam tussenpersoon. De adviseur heeft niet betwist dat zij nalatig is gebleven. Niettemin wijst de Commissie de vordering af omdat het niet aannemelijk is dat de dochter wél voor een product met overlijdensdekking zou hebben gekozen als de adviseur niet nalatig was gebleven.
Bovendien had de ouder op grond van fiscale wetgeving niet als begunstigde voor een eventuele overlijdensuitkering in aanmerking kunnen komen.

Download uitspraak Kifid

 

Bron: Kifid

 

* Toegestane begunstigden zijn: de (gewezen) echtgenoot, degene met wie een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd en/of de kinderen van de (gewezen) werknemer. (slotbegunstiging eventueel ex-werkgever).

Lees ook…

Kifid: lijfrenteverzekering en contraverzekering

In een klacht bij Kifid is door erfgenamen gesteld dat een adviseur zijn zorgplicht verzaakt heeft, door het niet adviseren van een contraverzekering. Uit de klacht blijkt maar weer het belang van een goede dossiervorming en het (standaard) meenemen van een advies voor een contraverzekering.

Kifid: Direct ingaande lijfrenteverzekering zonder contraverzekering

Bij Kifid is een klacht ingediend door de erfgenaam van verzekerde van een direct ingaande lijfrenteverzekering zonder contraverzekering. De verzekerde overlijdt binnen 30 dagen na de totstandkoming van de verzekering. De Consument (erfgenaam) stelt dat het overlijden van de verzekerde als ‘passieve vorm van opzegging’dient te worden beschouwd.

Annuïtair dalende risicoverzekering en zorgplicht

In het verleden zijn veel hypotheken met beleggingsrekeningen afgesloten. Daarnaast werd dan vaak een annuïtair dalende risicoverzekering bijgesloten. Vanuit zorgplicht is het goed om te kijken in hoeverre de overlijdensrisicoverzekering nog aansluit bij de waarde ontwikkeling van de beleggingsrekening.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 mei 2015

Laatst gewijzigd

27 mei 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.