Vorig jaar werden ruim 11.000 auto's gestolen. Toch is dat de helft minder dan 15 jaar geleden. Volgens de Universiteit van Tilburg komt dat doordat de startonderbreker gedurende de jaren 1995-1998 wettelijk verplicht werd. Daardoor is vooral het aantal gelegenheidsdiefstallen sterk gedaald.
Midden jaren negentig blijkt uit cijfers werd jaarlijks 1 op de 200 auto's gestolen. Nu is dat 1 op de 500 auto's.
De startonderbreker maakt het moeilijk een auto te stelen zonder dat de sleutel in het contact zit. Zo'n 95 procent van alle auto's heeft een startonderbreker.
Effect grootst voor goedkope auto's
Vooral bij relatie kleine en goedkope auto's zoals de Renault Twingo of de Honda Civic is het effect het grootst. In dit A- en B-segment is het diefstalrisico meer dan 70 procent gedaald.
Volgens onderzoeker Ben Vollaard moeten de eigenaren van dure luxe-auto's zich nog wel zorgen maken. Zij zijn nog altijd het doelwit van autodieven. De daling in het relatief diefstalgevoelige E-segment (bijvoorbeeld Mercedes E-klasse, BMW 5-serie) is niet meer dan 20 procent. In de duurdere segmenten zijn meer professionele daders actief die moeilijker zijn tegen te houden.
Bron: RTL
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99