Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 nov 2012 Nieuws

Kamervragen over NHG-maatregel

Aan de ministers Blok (Wonen) en Dijsselbloem (Financiën) zijn vragen gesteld over het bericht dat bij een verhuizing van een bestaande spaar- of aflossingsvrije hypotheek de NHG niet meegenomen kan worden naar een volgende woning. Onderstaand de vragen. Zodra de antwoorden bekend zijn, zullen wij hier op terugkomen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vragen van de leden Monasch en Nijboer (beiden PvdA) aan de ministers voor Wonen en Rijksdienst en van Financiën over de striktere regels omtrent de Nationale Hypotheek Garantie bij oversluiten van een hypotheek (ingezonden 7 november 2012)

1 Klopt het dat alle bestaande hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij het oversluiten voortaan verplicht annuïtair of lineair afgelost dienen te worden om in aanmerking te blijven voor NHG?

2 Kunt u tevens aangeven in hoeverre deze maatregel ook mensen treft die alleen verhuizen en hun hypotheek niet oversluiten?

3 Kunt u aangeven in hoeverre dit indruist tegen de toezeggingen van het vorige kabinet dat de bestaande gevallen ontzien zouden worden?

4 Klopt de berichtgeving dat deze regels zijn aangepast na overleg met het ministerie van Financiën?

5 Kunt u aangeven welke redenen de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) aanvoert om tot deze regelgeving te komen en wat is uw oordeel daarover?

6 Klopt het rekenvoorbeeld van Vereniging Eigen Huis? Kunt u dit toelichten?

7 Kunt u aangeven in hoeverre u mogelijkheden ziet om de problemen op te lossen van mensen met een hypotheek met NHG, die kunnen ontstaan als de maatregel wordt gehandhaafd?

8 Deelt u de mening dat deze maatregel een averechts effect heeft op de doorstroming op de woningmarkt?
Welke mogelijkheden ziet u om deze regels van het NHG te wijzigen?

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

VEH: bij verhuizing aflossing NHG-hypotheek toch verplicht

Kabinet breekt belofte en ontziet bestaande gevallen niet. Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in haar persbericht. Iemand die volgend jaar verhuist mag zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tóch niet meenemen naar een volgende woning. In plaats daarvan moet hij verplicht annuïtair gaan aflossen. Doet hij dit niet en zet hij de oude hypotheek voort, dan vervalt de NHG-garantie.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 nov 2012

Laatst gewijzigd

8 nov 2012

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.