Sinds 2008 is de Zwitserse frank bezig met een opmars, met een voorlopig record van 0,97 frank voor een euro in augustus vorig jaar. Na ingrijpen van de Zwitserse central ebank ligt de koers nu op 0,83. In vijf jaar tijd is de frank daarmee met 25 tot 30 procent gestegen. Het rentevoordeel van de hypotheek is weggevaagd.
Dat kan huizenbezitters flink in de problemen brengen. Omdat ze verplicht moeten aflossen om de schuld weer in evenwicht te brengen met de waarde van de onderliggende Nederlandse woning. Of omdat ook de rentelast in euro’s stijgt. Dat voelen mensen in hun portefeuille, tenzij ze ook inkomsten hebben in Zwitserse franken.
De hypotheek in buitenlandse valuta toont de risico’s aan van beleggen met geleend geld. Want daarop lijkt een hypotheek in een andere valuta nog het meest. Als de waarde van de belegging daalt, klopt de bank aan met de mededeling dat er op de lening moet worden afgelost. Bij de Zwitserse hypotheek is dat niet anders, al beweegt hier de schuld direct mee met de onderliggende belegging: de frank.
Een Zwitserse hypotheek met vijf jaar geleden een tegenwaarde van 400.000 euro, heeft nu door de opmars van de frank al snel een tegenwaarde van meer dan 500.000 euro. Die schade kan verder oplopen, want analisten betwijfelen of de Zwitserse centrale bank de steunaankopen van euro’s kan volhouden. De bezitters van een Zwitserse hypotheek staan voor een dilemma. Riskeren ze een verdere opmars van de frank of zetten ze hun hypotheek weer om in een eurolening en nemen ze het verlies?
Een contract voor een hypotheek in franken verplicht de huizenbezitter doorgaans tot het aanhouden van een buffer of tot bijstorten als de schuld te hard groeit door een stijging van de frank. De bank kan vragen om de lening naar euro’s om te zetten, om deels af te lossen of om extra zekerheden.
Een mogelijke extra zekerheid is een derivatenpakket dat verdere prijsstijgingen van de frank afdekt.
Bron: De Telegraaf, 11-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99