Elke dag zetten huishoudens in Nederland gemiddeld meer geld op spaarrekeningen (met variabele rente) of op spaardeposito’s (met vaste rente) bij banken dan zij opnemen. Per maand wordt zo’n 2,75 miljard euro opgepot en niet in de economie gepompt door de aankoop van goederen of diensten. Dat is bijna 83 miljoen euro per dag.
In de eerste zes maanden van dit jaar is de groei van de spaargelden bij banken inclusief uitgekeerde rente opgelopen tot ruim 15 miljard euro. Vorig jaar steeg in de eerste zes maanden het spaargeld per saldo met 11,8 miljard euro. Een verschil van meer dan drie miljard euro vergeleken met dit jaar.
Dat consumenten meer sparen is een kenmerkend crisisverschijnsel, schrijft economieredacteur Menno Tamminga in NRC Handelsblad. Consumenten nemen uit voorzorg voor tegenslagen het zekere voor het onzekere en zetten meer geld opzij. En dat is merkbaar. Hoewel de spaardrift van de Nederlandse consument vervelend is voor bedrijven, profiteren banken er wel van. Voor hen is het een extra bron van financiering, die stabieler is dan het lenen van andere banken.
Bron: NRC, 01-08-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99