Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
28 aug 2012 Nieuws

‘Plan Zalm ramp voor verzekeraars’

Het Verbond denkt dat mensen massaal hun levensverzekeringspolissen te gelde maken als zij hun hypotheek moeten aflossen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm opperde vorige week in het AD dat de hypotheekrenteaftrek ook wordt ingeperkt voor mensen die al een huis bezitten. 'Aflossen moet de norm worden', zegt hij. 'Bij de bestaande hypotheken zitten veel aflossingsvrije. Een annuïteitenhypotheek, waarbij maandelijks rente wordt betaald en schuld afgelost, is een zinnige gedachte. Bestaande hypotheken zouden daarin moeten worden omgezet.'

 

Voor verzekeraars zou het een ramp zijn als Zalm zijn zin zou krijgen, meldt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Als de rente niet meer aftrekbaar is, zien huiseigenaren hun maandlasten stijgen. Ze zullen massaal in geldnood komen en hun levensverzekeringspolissen te gelde maken. Zalm is uit op dat geld, vermoedt de woordvoerder. 'De banken moeten hun balans versterken. De belastingbetalers hebben de banken al een keer gered en Zalm wil dat ze dat een tweede keer doen. Een onzalig plan.'

 

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) meent dat de banken op eigen voordeel uit zijn als ze over aflossen beginnen. 'Dit plan is goed voor de banken, maar andere vormen, zoals de spaarhypotheek, breng je hiermee om zeep', zegt VEH-zegsman Hans André de la Porte. De VEH is voor gelijke behandeling van huiseigenaren, maar vindt het essentieel dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek gepaard gaat met een verlaging van de inkomstenbelasting.

 

Met zijn standpunt neemt Zalm afstand van zijn eigen partij, de VVD. Voor de liberalen is het beperken van de aftrek voor starters al een grote stap. Ze willen in hun verkiezingsprogramma beslist niet verdergaan. Ook andere partijen willen de huidige woningbezitters uit de wind houden. Vooralsnog lijkt er daarom geen Kamermeerderheid te zijn voor het fiscaal aanpakken van de huidige huiseigenaren.

 

Rabobank en ING kunnen zich wel vinden in het pleidooi van Zalm. De woordvoerder van ING noemt het 'best een interessante suggestie': 'De fiscale prikkels die aflossen ontmoedigen, moeten over de hele linie worden afgebouwd.' Ook Rabobank vindt het verkeerd de aftrek voor de huidige huizenbezitters overeind te houden. 'Zalm heeft groot gelijk. De woningmarkt kan alleen goed functioneren als iedereen hetzelfde fiscale regime krijgt opgelegd', reageert chef-econoom Wim Boonstra. Hij voorspelt dat huiseigenaren die niet aflossen, over 19 jaar in de problemen kunnen komen. Veel huizenbezitters hebben volgens Boonstra niet door dat het kabinet-Balkenende de aftrek tot dertig jaar heeft beperkt.

 

Veel economen en belangengroepen zijn het erover eens dat het verkeerd is bestaande hypotheken te ontzien. Volgens de critici raakt de woningmarkt dieper in het slop omdat de starters het hardst worden getroffen door de maatregelen uit het Lenteakkoord.

 

Bron: De Volkskrant, 16-07-2012

Lees ook…

Rekenmodel - vergelijking tussen banksparen en annuiteiten

Met bijgaand rekenmodel kunt u snel laten zien wat de financiële nadelen zijn bij het alleen toestaan van rente aftrek op basis van annuïteiten. Er kan een vergelijking gemaakt worden tussen een bankspaarhypotheek en een annuïteitenhypotheek. Tevens is direct inzichtelijk - indien aflossingsvrij / annuïteiten met elkaar vergeleken wordt – wat de verminderde belastingteruggave is.

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
16 jul 2012
Beste mensen (en dan bedoel ik alle partijen hierboven uit het nieuwsbericht), zullen we eens stoppen met serieus ingaan op IEDER "ideetje" (is maar een mening!) van IEDEREEN die zichzelf belangrijk vindt? Ik vind 't prima dat hij zijn mening en ideeën geeft, maar dat moeten we niet in de media oppakken alsof dit al een BESLUIT is (dat leest en hoort de consument dat wel!) Dus ook de VEH e.d. niet meteen reageren. Laat iedereen z'n zegje doen, prima, maar dit meteen brengen alsof dit al gaat GEBEUREN is alleen maar verwarrend. Hou die discussie nou eens gewoon uit de media!
 
Joop Ris
16 jul 2012
Willen we de woningmarkt op slot houden, dan moeten we doorgaan met steeds weer iets anders te roepen. Nu Zalm weer, die een knuppel in het hoenderhok gooit. Als mensen worden gedwongen om al hun geld en poliswaardes in aflossingen op de hypotheek te stoppen, dan zit straks al het vermogen in dood kapitaal (de woning). De nekslag voor de economie. Met 50 % Aflossingsvrije hypotheek is niks mis, zolang je de maandlast kan betalen.En de Bank verdient toch nog steeds op de hyp.rente die wij maandelijks betalen!
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.