Volgens de AFM gaat er in de markt voor individuele aov's jaarlijks zo'n 1,8 miljard euro om. ASR ondervindt de scherpere concurrentie aan den lijve. 'Er wordt door sommige concerns geconcurreerd op prijs. Het gaat om partijen die door prijsbeleid een positie op de markt willen veroveren', aldus een woordvoerder. Ook Achmea ziet de marges op aov's dalen.
Volgens Tamboer is de markt voor aov's naast die voor pensioenen nog een van de weinige groeimarkten. 'Andere markten, zoals die voor levensverzekeringen, krimpen alleen maar. Verzekeraars zijn op zoek naar nieuwe omzet- en winstbronnen.'
De scherpere concurrentie op de markt voor aov's kan goed uitpakken voor zelfstandigen zonder personeel, de zogenoemde zzp'ers. Zij zijn gedwongen zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten omdat zij anders bij ziekte of een ongeval zonder inkomen komen te zitten.
De zzp'ers hebben in de afgelopen jaren kritiek geuit op de aov's: te duur en te veel uitsluitingen. De klagers kregen in juni steun van de AFM. Volgens de AFM zijn veel van deze aov's zo 'uitgekleed' (minder dekking en lage uitkeringen) dat het eigenlijk nauwelijks zin heeft er een af te sluiten. Ook zette de AFM vraagtekens bij de hoogte van de premie in relatie tot het gelopen risico.
De scherpere concurrentie houdt een gevaar in voor de verzekeraars. Aanhoudende margedaling kan in de toekomst tot verliezen leiden, zoals tegenwoordig bij de autoverzekeringen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vorige week voor de tweede keer tegen structureel te lage premies bij de autopolissen. Extra moeilijkheid bij aov's is dat de toekomstige schadelast soms moeilijk is in te schatten.
De grote verzekeraars behaalden vorig jaar goede resultaten op de verzekeringen tegen de ziekte en ongevallen, waarvan ook de aov's deel uitmaken. De resultaten vielen aanmerkelijk beter uit dan bij de autopolissen, waarop de meeste verzekeraars verlies leden.
Bron: FD, 23-08-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99