Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 mei 2011 Nieuws

Kamer ondervraagt minister over Kifid

De Tweede Kamer stelt vandaag kritische vragen aan Minister De Jager van Financiën over het Kifid en de positie va de Ombudsman. Aanleiding is het bericht dat Financiële Ombudsman Jan Wolter Wabeke vorig jaar gefrustreerd vervroegd bij Kifid is opgestapt omdat hij is tegengewerkt en onder druk is gezet door het bestuur en de directie.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


De meeste Kamerfracties zien het bericht als een nieuwe aanwijzing dat Kifid en de Ombudsman niet onafhankelijk werken. “Juist omdat er in de financiële sector nu geen organisatie is die de belangen van consumenten behartigt, is het des te belangrijker dat de Ombudsman zijn werk in alle onafhankelijkheid kan doen”, zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk). De overige fracties laten soortgelijke geluiden horen.

'Papieren tijger'
“Dit bevestigt de berichten die wij al eerder hoorden van de commissie-De Wit”, zegt Elly Blanksma (CDA). Deze Kamercommissie deed vorig jaar al een aanbeveling om van het Kifid een semi-overheidsorgaan te maken, onder meer na een getuigenis van Wabeke, die toen nog in functie was. Blanksma: “De Ombudsman is nu een papieren tijger, een lege huls.”

Tussenoplossing
Als het aan het Kifid ligt, gaat De Jager niet zo ver als de Tweede Kamer wil. Oud-rechter Bert van Delden ziet een tussenoplossing. Hij meent dat de onafhankelijkheid van het bestuur is gewaarborgd als Kifid met het ministerie van Financiën overlegt over benoemingen. Dat gebeurt nu niet. De formele verantwoordelijkheid voor de benoemingen zou komen te liggen bij de president van de Haagse rechtbank.

Old boys network
Maar ook deze gewijzigde vorm van coöptatie vindt in de ogen van de Kamer geen genade. “Dan blijf je rondcirkelen in hetzelfde clubje mannen als nu”, aldus Plasterk. De fracties willen dat in ieder geval de Ombudsman publiekrechtelijk wordt gemaakt. De meningen verschillen over de vraag of de Ombudsman deel moet uitmaken van de AFM. Over de vraag of de geschillen- en beroepscommissies ook publiekrechtelijk moeten worden, is geen consensus.

Bron: FD, 31-05-2011
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 mei 2011

Laatst gewijzigd

31 mei 2011

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.