Banken, verzekeraars en pensioenfondsen lopen gevaar door de Europese schuldencrisis in combinatie met andere factoren. DNB wijst daarbij op de steeds groter wordende verschillen tussen eurolanden, bijvoorbeeld in concurrentiepositie. Daarnaast kunnen financiële instellingen geraakt worden door verdere prijsdalingen op Europese vastgoedmarkten. Op de Nederlandse kantorenmarkt dreigt bijvoorbeeld structurele leegstand. Om te voorkomen dat verliezen verborgen blijven, moeten banken, verzekeraars en pensioenfondsen transparant zijn over hun investeringen in vastgoed en in landen die door de schuldenproblematiek zijn getroffen. Ook moet de waarde van deze investeringen voorzichtig genoeg worden ingeschat.
De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn de afgelopen maanden verbeterd. Door het economische herstel zijn de kapitaalbuffers van financiële instellingen aangesterkt. Het blijft echter belangrijk dat zij hun buffers verder versterken om minder kwetsbaar te worden voor nieuwe schokken. Dit zal ook worden afgedwongen door de internationaal overeengekomen strengere regelgeving, waaronder de Bazel III normen voor banken, en extra eisen aan systeemrelevante instellingen. Deze regelgeving wordt de komende jaren ingevoerd.
Het economische herstel gaat gepaard met stijgingen van grondstoffenprijzen en toenemende inflatiedruk. Sommige financiële instellingen proberen hiervan te profiteren waarbij de opkomst van complexe producten en handelsstrategieën een risico vormt als de huidige trend plotseling keert. Ook is door de recente economische ontwikkelingen de kans op renteschokken toegenomen. Een plotselinge stijging van de marktrente zou Nederlandse huishoudens, banken en de overheid treffen. Nederlandse huishoudens zijn hier de laatste jaren kwetsbaarder voor geworden doordat de totale uitstaande hypotheekschuld is opgelopen.
Bron: DNB, 27-04-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99