MijnFintool

Nieuws

Verzekeraars ondersteunen harde lijn tegen vandalen

Wanneer met oud & nieuw moedwillig en opzettelijk schade ontstaat, sluiten verzekeraars zich aan bij de harde lijn van diverse gemeenten door ook zelf de schade op de dader(s) te willen gaan verhalen. Wel liggen er nog enkele juridische hobbels.

 

Diverse steden hebben aangekondigd stevig te willen optreden tegen raddraaiers tijdens oud en nieuw. Zo zet Rotterdam tijdens de jaarwisseling duizend agenten in om de orde te bewaren. De gemeente laat er geen misverstand over bestaan: wie wordt opgepakt voor rellen of andere verstoring van de openbare orde, kan een nachtje in een cel vertoeven en op een zwaardere straf rekenen. Ook Amsterdam wil extra hulptroepen inzetten en heeft bijstand gevraagd van andere politiekorpsen. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag zet op zijn beurt de Voetbalwet in tijdens de jaarwisseling. Dit is een nieuwe wet die extra maatregelen bevat tegen mensen die overlast veroorzaken.
 
Collectief regres
Het Verbond steunt het stevige optreden van overheid en gemeenten en vindt dat mensen die de jaarwisseling verknallen, zelf voor de rekening moeten opdraaien. Veel schade zal verzekerd zijn en verzekeraars willen de overheidslijn het liefst zo adequaat mogelijk steunen door gemeenschappelijk op te treden tegen vandaalschade. Dat kan via collectief regres. Verzekeraars behandelen schaden dan niet individueel, maar kijken naar de totale schade die door (een) dader(s) is veroorzaakt. Die schade wordt vervolgens door alle verzekeraars samen in een civiele procedure ingediend.
 
Juridische hobbels
In de praktijk lopen verzekeraars bij het (willen) verhalen van schade op daders van strafbare feiten wel tegen juridische hobbels aan. Om vandaal- en andere criminele schade te kunnen verhalen, zijn namelijk de namen van de daders nodig. Het OM mag deze gegevens wel één op één rechtstreeks aan een individuele verzekeraar verstrekken bij een veroordeling, maar niet aan verzekeraars gezamenlijk. Daardoor is het vaak een hele toer voor én het OM én verzekeraars om alle informatie bij elkaar te krijgen, om vervolgens het beoogde civiele traject in te gaan.
 
Het Verbond pleit er daarom voor één centraal coördinatie- en informatiepunt in te richten, waar politie en OM opgeloste zaken en dadergegevens kunnen melden. Dit centrale punt inventariseert en informeert vervolgens de betrokken verzekeraar(s). Het Verbond onderzoekt met het ministerie van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor zo’n centraal informatiepunt.
 
Bron: Verbond van Verzekeraars, 23-12-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 dec 2010

Laatst gewijzigd

24 dec 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1