MijnFintool

Nieuws

Herstel pensioensector is broos

Dankzij de gestegen rente en de aantrekkende financiële markten is de financiële positie van de Nederlandse pensioensector de afgelopen maanden iets beter geworden. Toch is er nog reden tot zorg.

 

In het derde kwartaal van het crisisjaar 2008 ging de dekkingsgraad hard omlaag van 136 procent aan het einde van het tweede tot 121 procent. Een jaar geleden was dat 109 procent. Sinds die tijd is de positie van de fondsen weer verslechterd. In augustus daalde de dekkingsgraad zelfs met 8 procentpunten. Maar in de maanden daarna werd deze daling voor de sector als geheel goedgemaakt. DNB maakte woensdag bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad eind november is opgeklommen tot 103 procent. DNB eist van de fondsen een minimale dekkingsgraad van 105 procent.
 
Daarmee is de financiële positie van de sector volgens DNB nog steeds zorgelijk. „Eigenlijk zeggen wij tegen fondsen: je moet een dekkingsgraad van 125 procent hebben. Dan heeft een fonds een comfortabele buffer om schokken in de economie op te vangen”, zegt een woordvoerder van DNB.
 
Lage rente
De lage rente is een van de oorzaken van de financiële problemen waarin veel fondsen verkeren. Daardoor moeten pensioenfondsen meer reserveren voor toekomstige uitkeringen. Pensioenfondsen staan ook onder druk door de stijgende levensverwachting. Nu de rente weer stijgt verbetert de dekkingsgraad. Voor elk procentpunt dat de rente stijgt, gaat de dekkingsgraad met ongeveer 16 procentpunt omhoog volgens PGGM, een van de grootste pensioenuitvoerders in Nederland.
 
Korten
Inmiddels zijn zeven pensioenfondsen overgegaan tot het korten op de pensioenuitkeringen om het financiële huishouden weer op orde te krijgen. De kortingspercentages variëren van 2 tot 5,9 procent en raken in totaal ongeveer 49.000 werknemers. De kans bestaat volgens DNB dat begin volgend jaar nog meer fondsen kortingsmaatregelen zullen aankondigen.
 
Bron: DFT, 15-12-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 dec 2010

Laatst gewijzigd

16 dec 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1