Volgens de verzekeringsmaatschappijen is de tariefverhoging nodig omdat er steeds meer schadeclaims zijn door extreme weersomstandigheden. Maar volgens Ivo Mechels van Test-Aankoop kunnen de eigen kosten van de verzekeringsmaatschappijen makkelijk omlaag.
Mechels: “Wij liggen pal naast Frankrijk, Nederland, Duitsland. Wanneer we zien dat daar het deel van de premie dat bedoeld is voor beheerskosten, commissielonen en dergelijke wel veel lager kan, dan denk ik dat de verzekeraars eerst en vooral voor hun eigen deur moeten vegen en dat zij daar die algemene kosten onder de loupe moeten nemen.”
De verzekeringsmaatschappijen krijgen steeds meer schadeclaims binnen door het toenemend aantal stormen en overstromingen, al dan niet erkend als natuurramp. Sinds 2006 zijn de maatschappijen verplicht om dit op te nemen in de brandverzekering van de klanten. De schade bij stormen en overstromingen is vaak zeer lokaal en dus beperkt, maar door het grote aantal eindigen de maatschappijen sommige maanden toch in het rood.
“De verzekeraars willen een evenwicht behouden tussen de premies die ze ontvangen en wat ze uitgeven aan schadelast”, zegt Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia. “De marges zijn zeer krap geworden omdat er meer schade is door wateroverlast bij overstromingen bij zomers onweer of in de winter, en ook omdat de verzekeraars de contracten zelf ruimer hebben gemaakt waardoor klanten de gelegenheid hebben om meer schade te claimen bij de verzekeraar.”
Test-Aankoop nuanceert de logica die de verzekeraars hanteren voor het verhogen van de premie voor brandverzekeringen. T-A wijst naar een recente studie die er kwam op vraag van de Europese Commissie. Die stelt dat België het duurste land is tegenover de buurlanden voor een verzekering van een woning in landelijk gebied. Bovendien is volgens T-A in het bijzonder het deel van de premie bestemd voor de commissie van de makelaar, gestegen.
De afgelopen drie jaar zijn de premies voor brandverzekeringen bij onze zuiderburen met maar liefst 17 procent gestegen. Betaalt een gemiddelde Belg 258 euro voor zijn brandverzekeringen, wij Nederlanders betalen slechts 177 euro. Daarmee zijn we ook nog voordeliger dan in Duitsland waar men 205 euro betaalt.
Bron: De Morgen / De Redactie.be, 25-08-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99