Klimaatverandering zorgt de komende jaren in Nederland voor meer schade aan woningen. Vooral de verwachte toename van heftige regenbuien in de zomermaanden kan tot een toename van het aantal claims wegens neerslagschade leiden.
Dat concludeert het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Uitgaande van klimaatscenario’s van het KNMI tot 2050 loopt de schade per intense regenbui bij opstalverzekeringen naar verwachting met 6 tot 22 procent op.
Over een periode van ruim 20 jaar zijn zo’n 700.000 opstalverzekeringen en 1,5 miljoen inboedelverzekeringen gevolgd en in verband gebracht met neerslaggegevens van het KNMI. Bij particuliere opstalverzekeringen (schade aan een woning) bleek er een duidelijke relatie tussen de door het KNMI gemeten maximale neerslag per dag in één uur en het aantal gemelde schadeclaims. In de periode van 1987 tot 2008 zag het CVS een groter aantal schaden bij intensere buien in de zomermaanden. De kans op waterschade is het laagst in Friesland en Groningen en het hoogst in Limburg en Noord-Brabant.
Het KNMI gaat er in de klimaatscenario’s voor de periode tot 2050 van uit dat Nederland in de zomermaanden vaker te maken krijgt met heftige regenbuien, doorgaans gepaard gaand met onweer, hagel en windstoten. Juist dit soort hoosbuien, blijkt uit statistische gegevens, zorgt voor aanzienlijk meer claims, hoewel de gemiddelde schade per geval niet groter wordt.
Bij een gematigd klimaatscenario, waarbij de gemiddelde temperatuur één graad stijgt, zal volgens berekeningen van het CVS de waterschade bij opstalverzekeringen in bijvoorbeeld de Randstad tussen de 6 en 11 procent toenemen. Bij het warme scenario, waarbij de gemiddelde temperatuur tot 2050 twee graden oploopt, kan de schaderekening wegens wateroverlast 19 tot 22 procent stijgen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.