In 2009 is de koopkracht van de Nederlandse bevolking met 1,4 procent gestegen. Maar niet iedereen ging erop vooruit. Zelfstandigen, werklozen en arbeidsongeschikten gingen er juist op achteruit.
De koopkracht van werknemers die hun baan behielden steeg met 3,1 procent. Dat is meer dan gemiddeld. Dat komt vooral door een stijging van de lonen. Mensen met een uitkering gingen er minder op vooruit. Bij de grootste groep, de gepensioneerden, steeg de koopkracht met 0,2 procent.
De koopkracht van arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers nam toe met respectievelijk 1,5 en 1,4 procent. Mensen die in 2008 en 2009 werkloos waren, kregen daarentegen te maken met een daling van 0,6 procent. Werknemers die werkloos werden, leverden fors in. Hun koopkracht daalde met ruim 16 procent. Bij mensen die arbeidsongeschikt werden of met pensioen gingen, verminderde de koopkracht met ongeveer 11 procent.
De 10 procent mensen met de hoogste inkomens leverden in 2009 aan koopkracht in. Zij gingen er 0,4 procent op achteruit. De laagste inkomensgroepen waren juist beter af dan gemiddeld. Zo nam de koopkracht van de armste 10 procent met 1,7 procent toe.
De koopkrachtverbetering in 2009 was ongeveer even groot als in 2008, maar kleiner dan gemiddeld in de afgelopen 25 jaar. Sinds 1985 is de koopkracht met gemiddeld 1,8 procent per jaar toegenomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.