MijnFintool

Nieuws

Nederland en Antillen op jacht naar zwartspaarders

De Nederlandse en de Antilliaanse Belastingdiensten gaan samenwerken om Nederlandse zwartspaarders op te sporen. Het gaat hier om een gerichte speuractie naar Nederlanders die betrokken zijn bij een zogenoemde Stichting Particulier Fonds (SPF) waarin vaak miljoenen euro's zijn ondergebracht.

 

Dat maakte minister Jan Kees de Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer bekend. De particuliere fondsen op de Antillen - waarin vermogens tot enkele tientallen miljoenen euro's kunnen zitten - worden via een anonieme trust beheerd. Hierdoor kan de fiscus niet zien wie hier achter zit. De Belastingdienst ontving signalen dat zeker 250 van deze fondsen plotseling zijn opgeheven. De aanleiding is waarschijnlijk de nieuwe Successiewet, die verplicht tot het opgeven van betrokkenheid bij deze trusts. Het ‘leegschudden’ van de fondsen lijkt te worden geregisseerd vanuit Nederland. De informatie die uit de samenwerking met de Antilliaanse Belastingdienst komt, wordt gekoppeld aan de beschikbare gegevens die de Belastingdienst bij Nederlandse banken hierover opvraagt.
 
Daarnaast zijn via de CD-rom die Nederland van Duitsland ontving de Nederlanders die betrokken zijn bij zo'n tweeëntwintig Liechtensteinse Stiftungen achterhaald. Hierin zitten vaak vele miljoenen euro's, maar de Belastingdienst kan door de juridische opzet niet direct zien bij wie dit geld terecht komt. “In de informatie die we via Duitsland ontvingen is te lezen wie de Stiftung in eigendom heeft en hoe er leiding aan wordt gegeven. Er zijn inmiddels gerechtelijke procedures tegen deze groep gestart.”
 
Over een maand gaat de minimale boete voor vrijwillige inkeren omhoog naar 30 procent. De boete voor zwartspaarders die door de FIOD of de fiscus worden opgespoord, is sinds juli 2009 al verhoogd naar maximaal 300 procent. Sinds begin dit jaar hebben ruim 500 mensen gebruik gemaakt van de inkeerregeling om meer dan 180 miljoen euro aan te geven.
 
Bron: Ministerie van Financiën, 04-06-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 jun 2010

Laatst gewijzigd

07 jun 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1