De vele voorstellen hebben “nog niet geleid tot concrete acties”, aldus Kamerlid Cisca Joldersma, voorzitter van de parlementaire werkgroep verwevenheid onder- en bovenwereld. De kamerbreed samengestelde werkgroep bepleitte met voorrang de terugkeer van de beëdigd taxateur als belangrijke barrière tegen vastgoedfraude. Die oproep is niet opgepakt. Slechts een aantal maatregelen, zoals de uitbreiding van de wet Bibob tot vastgoed, worden wel genomen.
“Alles ligt stil door de val van het kabinet”, zegt Joanne Kellermann, directeur van de Nederlandsche Bank, als voorzitter van het Financieel Expertise Centrum (FEC) dat de fraudebestrijding van coördineert. Het FEC meldde twee jaar terug dat het huidige instrumentarium onvoldoende is om vastgoedfraude effectief aan te pakken en verbond daaraan tien beleidsadviezen. Nagenoeg niet een daarvan nadert nu realisatie.
Het FEC vroeg onder meer om een openbare registratie van verkopen van onroerend goed waarbij alleen het economisch eigendom van eigenaar wisselt. Nu registreert het Kadaster alleen wie de juridisch eigenaar is van onroerend goed. Dit FEC-voorstel heeft geen gevolg gehad. Evenmin hebben wet- en regelgevers gehoor gegeven aan de FEC-oproep koopaktes van vastgoed openbaar te registreren. Nu gebeurt dat alleen met de leveringsakte. Het idee om bij verkopen van grote pakketten vastgoed de prijs per afzonderlijk object openbaar te registreren, is blijven liggen.
Het FEC wil meldingen van ongebruikelijke transacties langer bewaren en wil ook meer details laten registeren. De meldingen zouden bovendien over de grens actief moeten worden uitgewisseld. Deze voorstellen stokken in internationaal overleg.
Het ontbreken van animo voor aanpassing van de regels hindert notarissen die voor commercieel vastgoed ook een schriftelijke koopcontract vereist willen zien. Een koop kan daar nu nog louter mondeling tot stand komen.
Bron: FD, 03-05-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99