De economische schade als gevolg van de aswolk en de beperking van het vliegverkeer valt niet onder de dekking van een verzekering. Bedrijven zullen zelf opdraaien voor de kosten.
Verzekeraars zullen "vrijwel exclusief" te maken krijgen met schadeclaims van gestrande reizigers, is de inschatting van het Verbond van Verzekeraars.
De internationale luchtvaartorganisatie IATA becijferde woensdag dat de aswolk vanuit IJsland de internationale luchtvaart tot dusver meer dan 1,3 miljard euro heeft gekost. Eerder schatte president-directeur Peter Hartman van KLM de schade voor zijn bedrijf al op 5 á 10 miljoen euro per dag dat er niet gevlogen kan worden.
Ook ondernemers die goederen door de lucht importeren of exporteren, lijden schade. Maar ook zij hoeven niet bij hun verzekering aan te kloppen. In het goederentransport is schade door vertraging doorgaans niet gedekt, net zo min als schade door bederf van goederen. Exportbedrijven kunnen de schade ook niet verhalen op vervoerders, want er is sprake van overmacht.
Verzekeraars komen alleen in beeld bij de reizigers, aldus het verbond. Ook internationaal is dat het beeld. Het gaat dan om extra verblijfskosten van gestrande reizigers of kosten voor alternatief vervoer naar huis. De vraag wie daarvoor in eerste instantie aansprakelijk is - luchtvaartmaatschappij, touroperator of reisverzekering-- kan nog heel wat juridisch getouwtrek opleveren.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.