De omzetdaling is vergelijkbaar met die van andere ondernemingen in het MKB. De afname van de inkomsten is vooral te wijten aan een toegenomen druk op de prijzen, kleinere opdrachten en een verslechterd betalingsgedrag. Klanten doen er langer over om te betalen en er is vaker sprake van wanbetaling. Het aantal opdrachten is vrijwel gelijk gebleven.
Ongeveer een op de vijf zzp’ers heeft een omzetdaling van 10 procent of meer moeten incasseren. De gemiddelde zzp’er behaalde vorig jaar een omzet van 67.000 euro.
Opmerkelijk is dat zzp’ers die zichzelf beschouwen als ‘ondernemer’ gemiddeld beter hebben gepresteerd dan soortgenoten die zichzelf karakteriseren als ‘freelancer’, ‘zzp’er’ of ‘zelfstandige’. Dat hangt volgens EIM samen met het beeld dat zzp’ers die zich ondernemer noemen minder snel met uitzendkrachten vergeleken worden en eerder gevraagd worden vanwege hun kennis of specifieke vaardigheden. Hoger en middelbaar opgeleide zzp’ers halen betere resultaten dan lager opgeleide ondernemers. Ook zelfstandigen die in een hoger marktsegment opereren presteren beter.
Op pensioenopbouw wordt behoorlijk beknibbeld; bijna 15 procent van de zzp’ers heeft hier vorig jaar minder voor opzij gezet dan in 2008. Ook op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt bespaard.
Zelfstandigen zonder personeel zijn wel optimistisch over de toekomst. Het merendeel verwacht dit jaar de omzet weer aan te zien trekken.
De mensen die werkzaam zijn in sectoren die het afgelopen jaar het zwaarst hebben gehad, zoals de reparatiesector, de transportsector en de financiële dienstverlening, zien het ook voor 2010 vaak somber in.
Bron: Nuzakelijk, 16-02-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99