Er is dit jaar nog geen opleving van de woningbouw te verwachten. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in zijn kwartaalbericht.
Een opleving van de woningbouw blijft uit, ondanks de stimuleringsmaatregelen die getroffen zijn. Wel verwacht ING dat in 2011 het aantal opleveringen licht gaat stijgen. Vanaf 2012 zal de bouwproductie ‘gematigd' met 2 procent per jaar groeien.
Op de lange termijn zal de woningmarkt krap blijven, denkt ING. In 2008 verdwenen er in totaal 22.000 woningen. Dat komt door een toename van het aantal gesloopte woningen wat samenhangt met het feit dat er steeds meer binnenstedelijk wordt gebouwd. Bovendien stijgt het aantal huishoudens in Nederland structureel met 50.000 per jaar. Door de recessie ligt dit cijfer tijdelijk lager, maar op lange termijn wordt juist een inhaalslag verwacht.
Dit jaar zal de bouwproductie dalen tot 60.000 woningen, volgens ING. Het aantal afgegeven vergunningen voor koopwoningen nam in het derde kwartaal 2009 met 40 procent af vergeleken met een jaar eerder. Het aantal uitgegeven vergunningen voor huurwoningen daalde met 12 procent. De verkopen van nieuwbouwwoningen namen na een lange periode van daling weer toe in het tweede en derde kwartaal van 2009. Tussen het moment van aankoop van een nieuwbouwwoning en de uiteindelijke overhandiging van de sleutel zit gemiddeld vijftien maanden. De op te leveren nieuwbouwwoningen in 2010 zijn dus voor een groot deel eind 2008 en in 2009 verkocht.
ING verwacht dat de bouwsector door de recessie pas in 2017 weer op het niveau van 2008 zal zitten. Voor 2010 komt na de krimp met 5,2 procent in 2009 nog een daling van de bouwproductie met 6,7 procent. In 2011 zal de bouwsector een nulgroei kennen. Pas vanaf 2012 zal de bouwproductie met 2 procent per jaar groeien, het gemiddelde van de laatste twintig jaar. Na de vorige recessie duurde het maar drie jaar voor de sector was hersteld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.