Ruim 40 procent van de Nederlanders zag verlies van vermogen, daling van het (verwachte) pensioen en van inkomen. De verwachtingen voor de toekomst zijn pessimistischer dan in mei. Voor het komend half jaar verwacht bijna een derde minder te kunnen besteden, vooral door inkomensdaling. Bijna 20 procent van de Nederlanders kan moeilijk rondkomen, heeft vaak geldgebrek aan het eind van de maand of is niet in staat rekeningen op tijd te betalen.
Veerkracht
Ook dat de financiële veerkracht is afgenomen. Voor ruim eenderde is een onverwachte uitgave van boven de 1.000 euro een probleem. Ruim een kwart zegt een inkomensachteruitgang van meer dan 25 procent niet langer dan drie maanden te kunnen opvangen. Bijna 38 procent heeft geen voorzorgsmaatregelen getroffen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.
Maatregelen
Nederlanders die wel maatregelen nemen, gaan bezuinigen (41 procent), meer sparen (22 procent), grote uitgaven uitstellen (18 procent) en financiële producten heroverwegen 12 procent). Het meest wordt op uitgaan (53 procent) en vakanties en uitjes (48 procent) bezuinigd. Maar ook op de komende Sinterklaasaankopen. Maar liefst 23% van de gezinnen met jonge kinderen zal hieraan minder uitgeven.
Te rooskleurig
De Nederlander blijft zijn kennis van de (huishoud)financiën overschatten. Hoewel 80 procent zegt goed op de hoogte te zijn en de huishoudfinanciën onder controle te hebben, heeft in werkelijkheid 37 procent van alle ondervraagden slechts een globaal beeld van wat op de betaalrekening staat.
Kennisgebrek
In hetzelfde onderzoek geven specifieke groepen aan dat hun kennis te kort schiet over sommige financiële producten. De helft van de mensen die pensioen opbouwt of belegt heeft onvoldoende kennis over de producten die zij kopen. Een derde van de jongeren weet niet voldoende van hun spaarproducten. Van de 25-34 jarigen heeft 38 procent relatief weinig kennis over hun hypotheken en over hun pensioenopbouw. Ook weet men niet hoeveel de rente is bij rood staan op de betaalrekening en onderschat men de kosten van rood staan.
Bron: CentiQ, 29-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99