MijnFintool

Nieuws

Kritiek op plan AFM

Het aangepaste voorstel van de AFM zou van tafel moeten. Het plan levert instabiliteit van de woningmarkt op en starters zijn er niet mee geholpen. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag gezegd.

Het plan van de AFM dat huizenkopers vanaf 2011 op enkele uitzonderingen na niet meer kunnen lenen dan 100 procent van de woningwaarde draagt volgens NVB juist bij aan de instabiliteit van de woningmarkt. “Door de nieuwe maatregelen gaan mensen geen huis kopen. Hierdoor klapt de woningmarkt in elkaar. De plannen zijn niet verstandig, zeker omdat de woningmarkt nu al kwetsbaar is”, aldus de zegsman. Hij zei verder dat het „ongewenst” is dat het voor starters nog moeilijker wordt een huis te kopen.

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) plaatst vraagtekens bij het voorstel. Volgens een woordvoerder van de belangenvereniging zet de AFM in sommige gevallen te zware middelen in.
 
Als huizenkopers de ‘top’ in vijf tot zeven jaar moeten terugbetalen is dat fnuikend voor starters. ‘Bij een huis van 200.000 euro komt dat neer op 240 euro netto per maand, voor starters heel veel geld. Wij vinden dit instrument te zwaar voor het probleem. Eigenlijk kan maar een kleine groep mensen met een tophypotheek in problemen komen. Want de meesten hebben Nationale Hypotheek Garantie’, aldus de VEH-zegsman. De VEH ziet er ook niets in dat starters met hun hypotheek geen voorschot meer mogen nemen op een toekomstige loonstijging. ‘Dat mag volgens de nieuwe regels alleen als een werkgever een loonsverhoging toezegt. Dat is in de praktijk natuurlijk een utopie’, aldus de woordvoerder.
 
Het voorstel van de AFM dat mensen hun spaargeld moeten aanspreken om de ‘kosten koper’ mee te betalen, gaat volgens de VEH ook te ver. ‘Mensen moeten over dat geld kunnen beschikken als buffer, bijvoorbeeld voor als ze hun baan kwijtraken.’ De VEH vindt het wel positief dat de AFM wil dat bij hypotheekverstrekking beter wordt gekeken naar de omstandigheden waarin de aanvragers verkeren, zoals bijvoorbeeld de gezinssituatie.
 
Bron: De Volkskrant, OverGeld, 09-09-2009
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

10 sep 2009

Laatst gewijzigd

10 sep 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1