MijnFintool

Nieuws

DSB-klanten betalen geen boeterente bij overstap

Wie een hypotheek met een variabel rentecontract heeft bij DSB Bank kan boetevrij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker Stichting DSBRamp juicht het initiatief toe, maar wil dat ook klanten die in het verleden duizenden euro's hebben moeten betalen aan boeterente, gecompenseerd worden.

De bijna 400 klanten die bij DSB Bank een (eerste) hypotheek hebben met een variabele rente, krijgen binnenkort een aanbod voor een vaste rente van 5,1%. Als deze klanten niet ingaan op het aanbod, zijn ze vrij om zonder dat ze een boete krijgen opgelegd over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Voor de tweede of derde hypotheek geldt dit overigens niet en moet de consument wel die boeterente betalen. Overigens is onduidelijk hoe lang de rente blijft vaststaan op 5,1%. De bank uit Wognum zegt al sinds ongeveer anderhalf jaar niet of nauwelijks meer hypotheken te verstrekken met een variabele rente.

Inmiddels kunnen klanten uitsluitend nog een hypotheek met een rentevaste periode krijgen, tenzij zij er zelf op staan om een hypotheek met variabele rente te krijgen. "Het verstrekken van hypotheken met een variabele rente is gezien de grote economische onzekerheden niet meer verantwoord. Daarom zijn we afgestapt van de variabele rente", aldus de zegsman.
 
De bank heeft met name in de jaren 2005, 2006, 2007 veel hypotheken met een variabele rente aan de man gebracht. DSB Bank zegt ook als eerste bank van Nederland bij nieuwe hypotheken geen boeterentes meer op te nemen in de clausules. "Dus boetevrij ongeacht de rentevast periode", aldus de woordvoerder.
 
Volgens DSBRamp is het goed dat DSB Bank op dit vlak nu over de brug komt, maar moet hij ook iets doen voor al die klanten die duizenden euro's moesten betalen aan boeterente. Ook vindt de stichting dat DSB deze regeling moet laten gelden voor mensen met een tweede hypotheek. "Het is fijn dat er nieuwe regels van kracht zijn, maar hoe zit het met al die klanten die wel de boeterente hebben moeten betalen. Nog geen paar maanden geleden moesten zij wél betalen. Het zou toch moeten zijn dat de bank deze mensen ook met terugwerkende kracht compenseert, daar dezelfde algemene voorwaarden van toepassing waren. Het is wel vreemd dat je het van de een op andere maand aanpast en de mensen die net in de periode hiervoor zitten, niet tegemoetkomt", aldus Jelle Hendrixck van DSBRamp.
 
Bron: Eufin, 04-09-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 sep 2009

Laatst gewijzigd

07 sep 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1